Gvozdeni krst za Gvozdeni puk

Noć je bila prohladna, a magla se i 8. septembra pre 105 godina spustila na reku. Na Drinskoj obali borci topličkog gvozdenog puka tri dana su sahranjivali Mačvane pobijene u povlačenju Austrougara sa Cera.

Čuvanje srpske granice bio je vojnički zavet, a ogorčenost zbog zločina odgovor sa Limanske ade na novu neprijateljsku ofanzivu pontonskim čamcima.

"Deda je pričao da srpski seljak nije umeo da pliva, ali su se domišljati Srbi dosetili, uhvatili su jedan drugog za pojaseve i napravili su lanac i tako su jedan za drugim prešli preko Drine i tom prilikom sa druge strane iznenadili austrougarsku vojsku i naneli im gubitke", kaže Srđan Simović iz Kuršumlije, unuk Jevrema Simovića nosioca Albanske spomenice .

Brojčano znatno slabiji Topličani, sprečili su da neprijateljska čizma kroči na tlo otadžibine. U noći krvave borbe na Drini, Austrougarska je izgubila 1.400 vojnika, srpska vojska ostala je bez 33 ratnika, 160 ih je ranjeno.

"Mi ne smemo da zaboravimo ni ko smo, ni šta smo, istorija mora da se čuva", kaže Života Jevremović, predsednik udruženja "Gvozdeni puk Igrište".

S ponosom i na čast u rukama potomaka uz Drinu brojne fotografije, ordenje i znamenitosti predaka.

"Prvi put smo izneli iz kuće ukaz koji je deda dobio kad su ga odlikovali Karađorđevom zvezdom, a to je zaradio na Solunskom frontu", kaže Koprivica Mira iz Kuršumlije, unuka Petka Jovanovićae.

Lazar Mijačić iz Niša pokazao je gusle koje je napravio njegov pradeda Lazar Mijačić, vojnik i borac drugog Gvozdenog puka

Te gusle su, kaže, sa njim učestvale u Prvom i Drugom Balkanskom ratu i  u bici na Drini.

"Ja sam peti unuk iz braka ratnih drugova gvozdenog puka. Oni su se zavetovali da to ratno prijateljstvo pretoče u porodično i moji su baba i deda deca ratnika Gvozdenog puka koji su učestvovali u ovoj bici", kaže Zoran Đorđević, potomak iz Sremske Mitrovice.

Da se spone ne zaborave iz Topličkoj kraja stigao je i komad zemlje, a da se Drinom s ponosom i dalje čuje pesma Biničkog podsećaće Gvozdeni krst – amanet budućim generacijama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike