Grujičićeva: Srpskom zdravstvu potrebna digitalizacija

Danica Grujičić na konstitutivnoj sednici Saveza za zdravstvo, u organizaciji NALED-a, izjavila je da se sve velike ideje na kraju svode na razvoj sredina gde građani najviše ostvaruju svoje životne potrebe, a to je lokalna zajednica.

"Projekat Ministarstva zdravlja o porodičnom lekaru je ustvari ideja, da kroz veću podršku porodičnim lekarima, a to su lekari u najlokalnijoj zajednici, ostvarimo primarnu zdravstvenu zaštitu koja preventivnim delovanjem ostvaruje veći stepen zdravstvene zaštite celog naroda", rekla je Grujičićeva.

O uvođenju elektronskog kartona 

Teme o kojima se razgovaralo na sednici bile su i uvođenja jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona.

Sagovornici su se saglasili da bi naredni korak u digitalizaciji trebalo da bude povezivanje svih ustanova i lekara specijalista kroz elektronski uput i elektronski medicinski dosije i olakšavanje pristupa pacijenata lekarima specijalistima.

Uspostavljanje elektronskog dosijea biće jedan od ključnih reformskih prioriteta Saveza za zdravstva koji će, navedeno je na skupu, pružiti podršku Ministarstvu zdravlja i resornim institucijama u ovom poslu.

Istaknuto je da je ideja kod uvođenja dosijea da pristup ovoj evidenciji dobiju i lekari u privatnim ustanovama, u cilju efikasnijeg lečenja.

Fokus na smanjenju lista čekanja 

U fokusu saveza, kako je rečeno, u naredne dve godine biće i rad na smanjenju lista čekanja i povećanju broja usluga koje će građani moći da obave u privatnom zdravstvu o trošku RFZO, kao što je sada slučaj sa dijalizom, vantelesnom oplodnjom, hiperbaričnom komorom i kataraktom.

Treći prioritet je, kazali su učesnici, dalja digitalizacija procedura, pre svega u vezi kliničkih studija i dobijanja dozvola za lek, kako bi nove, moderne i efikasnije terapije bile dostupne građanima Srbije.

Novoizabrani predsednik Saveza za zdravstvo Vukašin Radulović naveo je da će Savez podržati sprovođenje Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu, u delu koji predviđa uvođenje usluge eBolovanja.

"Cilj nam je, između ostalog, da i lekari u privatnom sektoru dobiju mogućnost da otvore bolovanje pacijentu. Fokus nam je i uvođenje usluge eUput gde želimo da omogućimo da lekari specijalisti izdaju upute za dalje lečenje, čime bismo poštedeli građane vraćanja kod izabranog lekara. I na kraju, cilj je da uslugu eRecept, koja važi za lekove sa A liste, proširimo i na B, C i D listu lekova", rekao je .

Direktor sektora za IT u RFZO Marko Jovanović naglasio je da je ta institucija uvela SAP informacioni sistem i time uspostavila uvid u robno-materijalno stanje zdravstvenih ustanova, a sve u cilju optimizacije utroška i stvaranja velikih finansijskih ušteda.

Savez će ministarstvu u narednih mesec dana predstaviti analizu i preporuke za unapređenje procedure stavljanja leka na tržište koja umesto devet meseci, traje dve do tri godine što građanima otežava pristup lekovima.

Takođe, kako su se saglasili učesnici sastanka, akcenat će biti stavljen i na pojednostavljenje kliničkih ispitivanja lekova.

Navedeno je da ova procedura u Srbiji traje i do tri puta duže nego u drugim zemljama i odvraća kompanije da ulažu u ispitivanja u našoj zemlji.

Rukovodstvo Saveza 

Članovi Saveza izabrali su novo rukovodstvo.

U naredne dve godine ovim radnim telom predsedavaće Vukašin Radulović, suosnivač kompanije "Heliant", dok su za potpredsednike izabrani Una Ljubičić, direktorka za retke bolesti u kompaniji "Fajzer", Vladimir Tipsarević, direktor za javne politike i odnose sa javnošću u "Novo Nordisk Farma", Dejan Pešić, direktor "MediaGrup", a iz redova lokalnih samouprava u radu Saveza će učestvovati Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike