Gradska deca uz deda Mileta učila kako se sadi i neguje povrće

Uz pesmicu "Deda Mile ima farmu" deca iz vrtića "Zvezdana prašina" započela su radnu posetu Ajsberg salat centru. Prva stvar koju su uradili je upoznavanje sa deda Miletom.

"Nisam ja jedini deda Mile. Više je nas ovde koji imamo ulogu deda Mileta i to sve zbog pesmice ‘Deda Mile ima farmu’", kaže Milijan Maroš, agronom.

Poseta farmi izgleda ovako – prvo deda Mile deci objašnjava kako se priprema zemljište za sadnju salate i šta je sve nakon toga potrebno da bi ona porasla u dobru i lepu.

"Prvo obiđu polje salate, naučimo kako se salata seje, kako se sadi, razlika između setve i sadnje, pogledamo mini lubenicu, koja je tek sada u fazi rasada, tako da oni se onako oduševe baš kad vide kao to je lubenica, nismo znali", objašnjava Maroš.

Nakon pešačenja, čupanja korova i učenja o ulozi plastenika, deca na kraju uzimaju alat u ruke i sade svoju prvu vezicu salate. Nakon mesec dana moći će da dođu i pogledaju kako ona napreduje.

Poput velikih poljoprivrednika i mali su zaslužili predah od napornog rada. Uz zdravo voće i povrće, dosta vode i u hladovini razgovarali su o danu provedenom na farmi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike