Građani odlučuju o trošenju opštinskih para

U Čačku od oktobra, a u većini gradova u foto-finišu, građani predlažu i odlučuju na šta će se trošiti zajednička kasa.

Neki su za parkiće za decu, neki za garaže ili za sportske terene. Iako svi odmah znaju šta im je prioritet, na javnoj raspravi u Vranju bilo je malo građana.

U resornom ministarstvu kažu da je za sada na različite načine u dogovor sa građanima krenulo dve trećine opština.

"Imajući u vidu i veoma kratke rokove za budžetiranje i, naravno, zahteve Ministarstva finansija i uputstva koja su poslali, siguran sam da će, i pored tih limita, već ove godine veliki broj gradova i opština to učiniti", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Smernice za budžete, opštine su dobile 5. novembra. Tesan kroj za investicije određuju ukupni prihodi.

"Ono što je realno, što će doći iduće godine uz pojačanu aktivnost naplate poreza, to je dve milijarde i sto miliona dinara", naveo je Bojan Kostić, član Gradskog veća Vranja.

Neki su već prelomili na šta će trošiti. Tako pomoćnica gradonačelnika Čačka Milica Dačić ističe da će raditi atletsku stazu i rekonstrukciju staze bedema, što će upotpuniti sportsko-rekreativni život u Čačku.

Prema nedavnoj anketi, ipak polovina građana nije znala da može da odlučuje o lokalnim investicijama. Daleko upućeniji bili su žitelji Sremskog nego, recimo, Jablaničkog okruga.

"U suštini, lokalna samouprava nije uvežbana i ona to prvi put radi, a građani imaju limitirani interes da participiraju. Sada zakon to nalaže i to jeste prilika da se unapredi budžetiranje u lokalnim samoupravama", navodi Aleksander Grunauer iz švajcarske Agencije za razvoj.

Koliko će se iz lokalnih kasa izdvojiti za investicije, najviše zavisi od priliva dva poreza: na imovinu, koji je u proseku deset odsto ukupnih prihoda, i poreza na zarade, koji čini trećinu lokalnih budžeta. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike