Gračanica, stožer opstanka srpskog naroda

Verujući Srbi dane Strasne sedmice Vaskršnjeg posta provode u molitvama koje su nada ne samo njihovog opstanka, već i povratka raseljenih.

Da su tu od davnina podseća nas ktitorska Povelja koja isijava u južnom paraklisu zadužbine kralja Milutina. Gračanica – arhitektonska lepotica ovenčana je u pesmama i književnim delima. Pominje se i svetinja Svetog Dimitrija iz 14. stoleća u obližnoj Sušici, selu koje beleži 700 leta postojanja.

"U defteru Vuka Brankovića bilo je nekih tridesetak domaćinstava. Danas je ovo selo sa 160-170 domaćinstava od toga 110-115 srpskih. Jedan broj mladih ljudi odlazi zbog toga što nema posla. Ovo selo je jedno od najstabilnijih što se tiče toga da se opstane, dokaz je i crkva koju smo podizali poslednjih 30 godina", rekao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.

O Manastiru Svetog Dimitrija koji je i oslikan, brine sestrinstvo Gračanice, prepoznatljivog spomenika kulture sa izuzetno vrednim fresko-slikarstvom u duhovnom prostoru Bogrodičinog hrama. Gračanica, deo istorije i kulture sveta, stožer je opstajanja svetosavskog roda.

Književnik i novinar Živojin Rakočević kaže da taj beleg od sedam vekova koji postoji, u istoriji nezamenljiv.

"On je utisnut u nas, u našu nauku, našu kulturu, proste ljude koji već treću generaciju žive u Torontu jednako kao u čoveka koji ovde svaki dan prolazi i živi sa ovim umetnošću i lepotom. Mesto na kome stojimo prepuno je svedoka dobrote, svedoka umetnosti prepuno svedoka nacionalnog trajanja", naveo je Rakočević.

Gračanica sa vladarskim portretima ktitora kralja Milutina i kraljice Simonide i zadivljujućom Lozom dinastije Nemanjića, ali i freskom Uspenja Presvete Bogorodice, ponos je pravoslavaca koji, uprkos mnogim balkanskim nedaćama, istrajno svanjavaju uz kraljevsku svetinju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар