Godišnjica bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je venac na spomen-ploču poginulim kineskim novinarima ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade u Beogradu i izrazio duboku zahvalnost kineskoj državi i narodu koji su bili uz Srbiju onda kada je bilo najteže.

Istakao je da je NATO agresija na Srbiju veliki nekažnjeni zločin 20. veka i da međunarodno pravo od 1999. godine ne štiti više nikoga.

"NATO agresija je poslednji veliki nekažnjeni zločin 20. veka, NATO agresija je zločin bez kazne, NATO agresija je zločin nad jednom zemljom, nad našim narodom, ali i nad međunarodnim pravom. Te 1999. godine, pokušali su da ubiju Srbiju, pokušali su da ubiju Saveznu Republiku Jugoslaviju, a ubili su međunarodno pravo", istakao je Vulin.

Od 1999. godine, dodaje on, međunarodno pravo ne štiti više nikoga i svet koji je nastao te 1999.godine je svet nasilja, svet ratova, svet sile bez uporišta u pravu, bez uporišta u pravdi.

Istakao je da Srbija večno pamti i da kineski novinari koji su ubijeni 7. maja 1999. godine u NATO agresiji nikada neće biti zaboravljeni od strane Srbije i srpskog naroda. Ministar policije je podvukao da je NATO agresor znao koga bombarduje i da je znao da se u kineskoj ambasadi nalaze ljudi.

"Srbija večno pamti. Kineski građani koji su dali svoje živote nisu morali tog proleća da budu ovde. Svojom voljom izabrali su da budu uz nas, izabrali su da budu uz Srbe i da podele i ono najteže i ono najtužnije, dali su nam svoj život, a ostali su u večnom sećanju", rekao je ministar.

Ukazao je da je NATO znao na koga baca bombe.

"NATO agresor je znao da bombarduje kinesku ambasadu. NATO agresor je znao da su u kineskoj ambasadi ljudi, NATO agresor je znao koga ubija. Tada na vrhuncu svoje moći hteli su da pokažu da mogu šta god hoće i protiv koga god hoće i da ostanu nekažnjeni.I do danas su ostali nekažnjeni, ali to ne znači da kazne jednom neće biti", istakao ministar. 

Poručio je da Srbija nikada neće prestati da traži odgovornost za zločine u NATO agresiji i da je Kina naš čelični prijatelj koji sa sigurnošću može da računa na Srbiju i zna da ima saveznika na Balkanu.

"Srbija nikada neće prestati da se seća. Srbija nikada neće prestati da traži odgovornost za zločine u NATO agresiji i zato svi koji od nas traže da se bezuslovno svrstavamo uz njihovu politiku, uz njihove stavove, neka se sete šta su govorili i šta su radili 1999. godine, pa kako su radili i govorili tada, neka tako rade i govore i danas. Neka tako i od nas traže da se ponašamo danas", rekao je Vulin.

Kina je naš čelični prijatelj, istakao je Vulin, naše prijateljstvo je iskovano u najtežim vremenima.

"Kina može sa sigurnošću da zna da ima na Balkanu malog, ali pouzdanog, tvrdoglavog i sigurnog saveznika koji se ne menja onako kako vetar duva, već koji živi i postoji u skladu sa moralnim vrednostima koje su srpski narod učinile velikim", poručio je ministar.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike