Generalni štrajk u kragujevačkoj fabrici „Fijat plastik“

Radnici, kako navode u sindikatu, traže samo da im se vrati ono što im je uzeto od početka godine, a to je, kažu, zbog umanjenja zarada i regresa, oko 15.000 dinara mesečno.

Kako su ranije naveli u Štrajkačkom odboru, to je ukupno oko 15.000 dinara manje mesečno za radnike u "Fijat plastiku".

U kompaniji "Fijat Krajsler automobili", u okviru koje posluje "Fijat plastik", nisu želeli da komentarišu štrajk.

"Razlozi za štrajk su to, što smo odbili da potpišemo protivustavni kolektivni ugovor po kome bismo morali da se odreknemo prava na štrajk, i zato nas je kompanija kaznila i smanjila nam isplatu i plate i regresa, što nas je dovelo do prosjačkog štapa i sada se nalazimo na par hiljada dinara od minimalca i ne možemo da prhranimo naše porodice", rekao je Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora "Fijat plastik".

Koliko je teška situacija, jasno je, ukazuje Miljković, jer su se i šefovi pridružili u štrajku, "što je jedinstven slučaju Srbiji".

Podseća da je "Fjiat", kako kaže, korisnik svih državnih subvencija.

"U poslednjih 10 godina, uzeli su stotine miliona evra pomoći od države, a sada se sve slomilo preko leđa radnika i zato ćemo mi u ovom štrajku ići do kraja, do konačne pobede, dok nam ne vrate ono što su nam uzeli, a uzeli su nam, bukvalno, hleb iz usta", naglasio je Miljković.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар