Gde je potrebno graditi marine u Srbiji?

Da bi se bolje razumeo život na rekama treba praviti razliku između pristana i marine. Pristane mogu da imaju sve lokalne samouprave koje izlaze na reku i njihovi korisnici mogu da budu svi građani bez pozamašnih nadoknada koje sada u marinama iznose i do 200 evra mesečno. Pristani su, kažu stručnjaci, bitni kako bi se život na rekama odvijao a one i dalje bile dostupne svima.

"A marine neka se grade po želji, ako se nađu investitori, ljudi koji će želeti da plate skup vez. Znači maksimalno pet do 10 marina treba da izgradi Srbija, a ako su investitori raspoloženi otvorena su vrata", kaže Krsta Pašković iz PKS-a Natus.

Za izgardnju marine u budućnosti mora se tražiti građevinska dozvola i uslovi lokalne samopuprave. One moraju biti prostrane na kopnu i u vodi, a dovoljno velike da ispune potrebe nautičara. Bitni su i pristupni putevi i lokacije kojih je sve manje. Budući investitori traže od države da se što pre uvedu pravila i da im da uslove zahvaljujući kojima će dugoročno imati interes za ulaganje.

"Nema benzinske pumpe, nema spusta, ne možemo nikako da funcionišemo, nemamo ni jedan zvaničan spust, a kamoli benzinsku pumpu, moramo da nosimo benzin u kantama, i da izazivamo pokretnu bombu na reci", kaže Goran Vasić iz marine "Goga".

Do kraja godine Beograd treba da dobije tri nova pristana. Dva kod Brankovog mosta i jedan u Zemunu. U PKS kažu da su ti pristani po kapacitetu mali za sadašnji saobraćaj pa treba razmišljati o još pristana koji bi mogli da služe u prestonici linijskom saobraćaju na vodi. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike