Gašić: Što pre uvesti „Amber Alert“

Bratislav Gašić je govorio na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU, a tokom koje je bio reči io o sistemu video-nadzora za automatsko prepoznavanje lica, na šta su nevladine organizacije upozoravale da se njihovom upotrebom ugrožava pravo na privatnost građana.

Kako je deo rasprave bio posvećen upotrebi biometrijske tehnologije i sistema za obradu biometrijskih podataka, Gašić je naveo da za "Ambert Alert" upravo takvi mehanizmi moglu biti od velike važnosti, posebno kada je reč o nalaženju otetih osoba, odnosno dece.

Ministar je povodom određenih kritika na račun obrade biometrijskih podataka rekao da razume osetljivost učesnika današnje rasprave po pitanju zloupotreba koje su se desile u prošlosti. One će ipak uvek postojati, primetio je i ponovio da treba gledati na prednosti predloženih rešenja.

Dodao je da treba voditi računa da je neophodno da se prate trendovi u savremom svetu, a što je važno i za saradnju sa Evropolom.

Podsetio je da su stalna nastojanja MUP-a da ide u korak sa savremenim tokovima bila razlog zbog kojeg je Srbija bila jedna od vodeći zemalja u čitavoj Evropi kada je reč o otkrivanju nekih velikih kriminalnih grupa.

Kritičari Nacrta zakona su rekli da je sporno uvođenje biometrijske tehnologije i da podaci tog sistema znače konceptualno zloupotrebu prava na privatnost, kao i da do sada niko nije dokazao da je neophodno imati ovu vrstu tehnologije. Važno je da imamo preciznu informaciju u kojoj situaciji MUP koristi biometrijske podatke, rečeno je da MUP može da koristi te podatke, ali u ograničenoj meri.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike