Francuski vetar u leđa srpskom PVO sistemu

Sistem PASARS-16, protivavionski artiljerijsko-raketni sistem nazvan “Terminator“, prvi put prikazan 2017. godine u Novom Sadu, konstruisan je u Vojno-tehničkom institutu. "Terminator" je izrađen u saradnji nekoliko kompanija – Zastava TERVO, Jugoimport SDPR, a hidrauliku i završnu integraciju izradila je i izvela kompanija "Srboauto" za samo 10 dana.

PASARS sistem je smešten na oklopljenoj šasiji "FAP 2026BS/AV" sa pogonom na šest točkova. Na oklopljenoj tureli integrisan je top "Bofors" od 40mm i dve rakete kratkog domenta RLN-IC sa infracrvenim samonavođenjem.

Ideja prilikom konstrukcije PASARSA-16 je da se sistem lako koristi za ciljeve u vazduhu, ali za ciljeve na zemlji.

PASARS je opremljen modifikovanim radarskim sistemom Žirafa, ima ugrađeni automatski punjač i sistem za vezu sa komandom baterije.

Prema karakteristikama PASARS-16 brzina pucanja iz topa iznosi 300 metaka u minutu, elevacija topa je od -4 do 90 stepeni, dok maksimalni domet topa iznosi 4 kilometra.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, pomoćnik ministra odbrane u Sektrou za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da će Srbija nabaviti PVO sistem "mistral" koji bi trebalo da se integriše u sistem PASARS.

Rakete "mistral" – široka primena PVO sistema 

"Mistral" je projektil zemlja-vazduh sa infracrvenim navođenjem koji je proizveden u kompaniji "MBDA missile systems" u koju su uključene Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija.

"Mistral" se temelji na francuskom projektilu SATCP (Sol-Air À Très Courte Portée) čiji je razvoj započeo 1974. godine, a u proizvodnju ulazi 1988. godine.

Ime je dobio ime po istoimenom severozapadnom vetru u Provansi u Francuskoj.

Koristi ga 37 odbrambenih snaga u 27 zemalja širom sveta.

Reč je o prilagodljivom sistemu. Njegov osnovni način korišćenja je preko ramena vojnika.

Međutim, postoje i prenosni delovi putem kojih "mistral" može da se montira na oklopna vozila, brodove i helikoptere. Na taj način svoju primenu je našao u helikopterima "gazela" i "jurokopter tajger".

Mistral je prilagođen i ispaljivanju s brodova i dizajniran s dve raketne jedinice. Takav sistem nazvan je "Sinbad".

Pre PASARS-a, rakete "mistral" montirane su na modularni sistem PVO "tales".

Na službenim ispitivanjima "mistral" je u više od 90 odsto slučajeva sa preciznošću pogađao metu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike