Francuski humanitarci pomažu ugroženim Požežanima

Humanitanu misiju u Požegi započeli su pre više dvadeset godina pomažući nevoljnicima sa prostora zahvaćenih ratom u Jugoslaviji, koji su utočište pronašli u Požegi. Te akcije proširile su granice misije, humanitarci su zavoleli Srbiju i malu lokalnu zajednicu u kojoj su naišli na toplo gostroprimstvo.

"U početku je naša misija prvenstveno bila humanitarna pomoć, a sada je to preraslo u druge vrste pomoći – kulturnu i obrazovnu saradnju. Posebnu pažnju posvetili smo obrazovanju mladih i zdravlju celokupne lokalne zajednice", kaže Rolan Penišu iz Francuske narodne pomoći.

Tako su iz Francuske dopremljene velike količine sanitetskog materijala, ali i pomoć u opremi i tehnici.

"Zahvaljujući njihovoj pomoći Dom zdravlja bio prvi u Požegi, koji je imao kompletnu informatičku opremu koja je i sada u funkciji", ističe direktorka te zdravstvene ustanove Vera Matović.

Pritekli su u pomoć i kada je Požega bila pogođena poplavom. A posebnu pažnju posvetili su deci sa smetnjama u razvoju, osobama sa invaliditetom, socijalno ugroženim kategorijama, starima.

Meštanka Dušica Mihajlović kaže da ugrožene kategorije građana ne bi ni imale doček Nove godine da ga francuski humanitarci nisu organizovali.

Zajedničko izvođenje kola simbolizuje upravo osnovnu ideju francuskih humanitaraca, da ceo svet bude bez ikakvih podela i barijera, i da među svim ljudima vlada solidarnost i ljubav.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike