Eparhija raško-prizrenska: Nasilje nad Srbima je svakodnevica života na KiM

Napadači na Mitroviće su pritvoreni i Eparhija raško-prizrenska insistira da se njihov mučki napad adekvatno pravno sankcioniše, saopšteno je na sajtu eparhije.

"Nažalost, mnogo je drugih slučajeva nasilja nad Srbima koji nikada nisu istraženi niti su počinioci privedeni licu pravde. Društvo koje dopušta da nasilje nad jednom zajednicom postane model ponašanja koji se ponavlja već dvadeset godina pokazuje da osnovni preduslovi nisu ispunjeni za normalan život svih građana", piše u saopštenju.

Ističe se da su napadi na Srbe, kao i drugi oblici pretnji i etničke netrpeljivosti, posebno pojačani usled retorike novih kosovskih vlasti koje "umesto da rade na zaštiti svih građana otvoreno diskriminišu Srbe".

"Bilo nepoštovanjem zakona i sudskih presuda sopstvenih sudova, bilo drakonskim presudama nad Srbima koji su optuženi bez dovoljno dokaza ili zveckanjem oružja i pretnjom nasiljem od strane policije koja sve više postaje sredstvo represije prištinskog režima nad našim stanovništvom, a ne institucija koja treba da služi svim građanima jednako", saopštava eparhija.

Kako se navodi, Eparhija raško-prizrenska diže snažan glas protesta protiv ovog napada i svih drugih oblika nepravde koji se sprovode sa "otvoreno jasnim ciljem – da se Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući normalan život i stvori etnički čisto Kosovo".

Pozivaju srpski narod da na sve provokacije odgovori dostojanstveno i mirno ali i odlučno, ne prihvatajući vladavinu terora i boreći se svim zakonskim sredstvima i informisanjem međunarodne javnosti o stvarnoj situaciji na Kosovu i Metohiji koja je u oštroj suprotnosti sa svim demokratskim standardima i slobodama u Evropi i svetu.

"Napadi i pretnje mogu da nas učine samo još odlučnijim da ostanemo i opstanemo kao svoji na svome. A oni koji misle da nasiljem terorišu Srbe treba da imaju u vidu da će najveću štetu na kraju naneti samima sebi i narodu koji predstavljaju", ističe eparhija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike