Energetska zajednica upozorila Srbiju na emisiju štetnih čestica

Sekretarijat Enegretske zajednice uputio je Otvoreno pismo srpskim vlastima kojim ih poziva na punu primenu graničnih vrednosti odnosno Nacionalnog plana za smanjenje emisije šetnih gasova.

"Svako postrojenje mora biti pokriveno jednom od ove dve opcije. Od 16 postojećih velikih postrojenja za sagorevanje devet su predemet rešavanja ovog spora", navodi se u pismu.

U Sekretarijatu Energetske zajednice navode da je Srbija 2016. godine odobrila nacrt Direktive za smanjenje emisije koji do danas nije usvojen.

Dodaje se da slanjem otvorenog pisma Sekretarijat inicira "preliminarnu proceduru" kako bi se Srbiji u roku od dva meseca dala "mogućnost da reaguje" na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Sporazum o Energetskoj zajednici koji između ostalog podrazumeva usklađivanje emisije pojedinih štenih materija dobijenih procesom sagorevanja u vazduh.

U slučaju nemogućnosti ispunjavanja uslova iz Sporazuma, Energetska zajednica može, kao poslednju meru, i suspendovati potpisnicu iz članstva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike