Najbrže vesti u Srbiji

Dvojezička nastava naredni korak

Delegacija Francuskog instituta u Srbiji, predvođena direktorom Žan-Batistom Kizenom, savetnikom za saradnju i kulturne aktivnosti u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu,

posetila je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i s potpredsednikom Pokrajinske vlade i pokrajinskim sekretarom Mihaljom Njilašem i njegovim saradnicima razgovarala o ostvarivanje saradnje u oblasti obrazovanja, prvenstveno u pogledu dvojezičke nastave.

Najviše se razgovaralo o lektorima koji već treću godinu pomažu nastavnicima francuskog jezika u osnovnim školama u Novom Sadu, prilikom rada s decom i učenicima. Rad lektora obezbeđuje Francuski institut u Srbiji, s tim što troškove njegovog rada pokriva Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Zato je sve više dece koja uče francuski jezik, kao i učenika koji upisuju francusko-srpska dvojezička odeljenja.

Kako je istaknuto, novim Pravilnikom o dvojezičnoj nastavi predviđa se stručno usavršavanje nastavnika koji izvode dvojezičku nastavu u oblastima metodike i jačanja jezičkih kompetencija. U toku su razgovori s direktorkom Karlovačke gimnazije o osnivanju centra za obuku i stručno usavršavanje nastavnika koji izvode dvojezičku nastavu.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike