Duh mladosti u Novom Sadu

Programe koji se sprovode kreirali su mladi za mlade. Svrstani su u sedam programskih stubova.

"Od toga da afirmišemo mlade umetnike do toga da afirmišemo mlade muzičare do toga da imamo centre i podrške za mlade, do toga da radimo sa Turističkom organizacijom Novog Sada na razvoju turističke ponude za omladinu u NS i okolini i socijano drušvene pomoći za mlade ljude", kaže Stanislava Marojević, asistent, programski koordinator OPENS-a.

Do sada je urađeno 500 programa.

Najlepša stvar je da su sve to uradili mladi za mlade.

Veliki broj biće nastavljen sledeće godine. Među njima je program Karavan omladinskog aktivizma – Spirit of Youth koji je povezao je mlade šesnaest gradova zemalja Jugoistočnog Balkana.

"Soy ima nešto više od 200 volontera a ovim projektom smo do sada okupili preko 50.000 mladih u gradovima koje smo obišli do ovog momenta", kaže Tatjana Matijević, generalni sekretar OO "Spirit of Youth". 

Uz podršku Univerziteta u Beogradu, predstavljali su se i na univerzitetima i u studenstkim domovima gradova domaćina.  

"Teme su bile u stvari kako se mi bavimo omladisnkim aktivizmom, politikom i volonterizmom u našim državama, i u saradnji sa univrezitetima, oni su izabrali svoje predavače koji su neke svoje aktivnosti nama objasnili, i onda smo imali otvorenu diskusiju", kaže Tatjana Matijević.

Ostvarena saradnja, kažu, daje nadu da će biti novih zajedničkih projekata. A maršuta karavana omladinskog aktivizma sledeće godine biće Podgorica, Tirana, Skoplje i Solun.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike