Dramatičan pad broja transplantacija, najveći problem nedostatak donora

Ovogodišnji Dan donora, 12. oktobar, Evropa dočekuje sa dramatičnim padom broja transplantacija organa, koje mogu da spasu ljudske živote. Zbog pandemije je odloženo više od 10 hiljada operacija, zbog nedostatka kreveta u intenzivnoj nezi i zabrinutosti za lečenje transplantiranih pacijenata.

Mladen Todić iz udruženja transplantiranih pacijenata "Zajedno za novi život" rekao je da je u jednom periodu korona zaustavila program transplantacije, ali početkom ove godine program u Srbiji je nastavljen, transplantacioni timovi su se vratili u svoje centre i počeli sa radom.

Todić navodi da su podaci za ovu godinu poražavajući.

"Ni jedno srce od početka ove godine nije presađeno. Dve jetre i tri bubrega su presađeni ove godine, praktično pet života je spaseno, ali to je za celu ovu godinu, za punih devet meseci. Prethodnih godina bilo je i po 40 donora, i spasenih preko 100 života", napominje Todić.

Više od 1.000 ljudi, dodao je, trenutno je na nacionalnoj listi čekanja za transplantaciju jetre, srca i bubrega, tojest organa za koje se transplatacija obavlja u Srbiji.

"Najveći problem je nedostatak donora, nedostatak organa, jer džabe mi imamo opremljene transplatacione centre, obučene ljude, kada nemamo donore, Mislim da se u našoj zemlji ne posvećuje dovoljno pažnje toj temi", zaključio je Todić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар