Dr Jovanović: Akutni hepatitis kod dece nije zabeležen u Srbiji, prvi simptom žutilo beonjača

Doktorka Aneta Jovanović je za Dnevnik RTS-a rekla da su u četvrtak dobili dopis od Instituta za javno zdravlje "Batut" u kojem se kaže da moraju da prijave svaku sumnju ili verovatan slučaj akutnog hepatitsa, koji je za sada nepoznatog porekla, kod dece.

"Do sada u Srbiji nije registrovan takav slučaj hepatitisa. Ni mu u Domu zdravlja nismo imali takav slučaj, ali budno pratimo", kaže Jovanovićeva.

Prvi simptom, objašnjava, je žuta prebojenost beonjače, te kože, mokraća je tamna – boje piva, stolica je svetla, a deca su malaksala.

Kod dece, dodaje doktorka, može da se javi i gubitak apetita, povraćanje, dijareja i povišena telesna temperatura.

Naglašava da roditelji koji primete te simptome kod dece da treba odmah da se jave pedijatru ili najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Govoreći o hepatitisu A, koji se širi u školama u Hrvatskoj, doktorka Aneta Jovanović kaže da nije registrovanan takav slučaj u Srbiji.

Dodaje da roditelji treba da upozoravaju decu na higijenu ruku, kao i da se peru namirnice, voće i povrće, koje se konzumiraju.

Pojašnjava i da se vakcina protiv hepatitisa B daje po rođenju, kao i da su deca zaštićena.

"Nema kovid pozitivne dece"

Načelnica Pedijatrijskog odeljenja Doma zdravlja Palilila kaže da je bio porast broja respiratornih i stomačnih infekcija kod dece u poslednjih mesec dana, ali da se smanjuje posle prvomajskih praznika.

Kaže i da u prethodnih nedelju dana nisu imali nijedan slučaj koronavirusa kod dece u kovid ambulanti Doma zdravlja Palilula.

Govoreći o rotavirusu, kaže da su poslednjih dana imali dosta takvih slučajeva.

Simptomi kod dece su povraćanje, dijareja, povišena temperatura i bolovi u stomaku.

Najvažnije je da deca u takvim slučajevima piju više tečnosti, uzimaju probiotike i da miruju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike