Donja Lokošnica – selo koje ovih dana dobija crvenu boju

Tajna je u zemlji, kažu meštani Donje Lokošnice. Seme neće drugu. Zato je nizača ovde blago koje se vekovima nasleđuje.

"Da li je to udesila priroda tako da samo na ovakvom mikroreonu uspeva paprika najbolje, ali ipak je to naša svetinja, naš život i mi živimo od paprike", kaže Aleksandar Minić, proizvođač iz Donje Lokošnice.

U svakom od 300 domaćinstava ista slika. Sa njiva paprika ide na nizanje.

"Dnevno nižem po 40-50 niza samo ja", ističe Jovana Kostić iz Donje Lokošnice i kaže da joj za jedan niz treba otprilike od 200 do 220 paprika, da zavisi od krupnoće paprike.

A nižu svi – mladi, stari, muškarci, žene, mada priznaju, žene su spretnije i brže. One se u ovom kraju, vele u šali, rađaju sa iglom u rukama.

"Pa brže, brže nižu. Ja posporo, sad već i oči me varaju malo", dodaje Jelenko Kostić iz Donje Lokošnice.

"Za to ne treba fakultet, samo bodi i gledaj", objašnjava Ljiljana Petrović iz Drćevca.

Celo selo ovih dana dobija istu, crvenu boju. Nema zida kuće, pomoćnog objekta, terase, bez venaca. Koliko ih je, niko ne broji, a posao tek na pola puta.

"Nanizao sam oko 1.000 venaca, 1.000 venaca imam za sada", ističe Novica Kostić iz Donje Lokošnice i dodaje da još nije završio sa prvom berbom.

Puno sunca i blag vetar na proplanku iznad Južne Morave, prve vence već su osušili. Krenulo je i spremanje veza suve paprike.

"Lepo je vreme bilo, sunčano i ona se suši prirodnim putem", naglašava Gordana Kostić i objašnjava da sada papriku seče, čisti, pakuje i ide za Kraljevo.

Kada se sva paprika ubere, uključiće i mlinove za mlevenu i gruvanu čuvenu leskovačku papriku. Onu ljutu začiniće pucavkom, kako je ovde zovu. Paprika je za njih crveno zlato od kojeg se lepo živi, pa njoj u čast i Paprikijada na koju mogu samo najbolji domaćini i najveštije žene.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike