Dodeljeni ordeni majkama sa troje i više dece

Orden "Svete majke Anastasije", plaketu i novčanu nagradu, prve godine dobilo je šest žena koje zajedno imaju pedesetoro dece, a dolaze iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Orden je primila i Joana Bacialau za njen humanitarni rad i pomaganje u rađanju tridesetoro dece u Srbiji, tako što je finansirala veštačku oplodnju.

Orden je dobila jedna majka iz Beograda koja ima petnaestoro dece, majke koje imaju jedanaestoro dece iz Kosovske Mitrovice i Priboja, kao i samohrana majka petoro dece iz Beograda.

Svečanost je počela izvođenjem himne "Bože pravde".

Dodeli su prisustvovali i episkop hvostanski Justin, starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, direktor BIA Bratislav Gašić.

Fondacija "Dajana Paunović", koja je osnovana pre godinu dana, ustanovila je u saradnji sa hramom Svete Petke, a uz blagoslov patrijarha Porfirija, orden "Svete majke Anastasije" koji se dodeljuje majkama sa troje i više dece koje daju poseban doprinos našoj zajednici.

Episkop hvostanski Justin, u ime patrijarha Porfirija, blagoslovio je majke koje su dobile orden, navodeći da se žena činom rađanja najviše približava Bogu.

Prema njegovim rečima, svaka majka je mali tvorac, a svako novo rađanje dokaz da Bog nije izgubio veru u čoveka.

"Pitanje dece je važno za budućnost", kaže episkop Justin, koji primećuje da je vrlo važno da se o deci razgovara i u sadašnjosti jer uveren je da budućnost zavisi od sadašnjosti.

Petković je, citirajući vladiku Nikolaja da je majka biće najsličnije Bogu, kazao da je to tako jer jedino majka u svom detetu uvek prepozna dobro u odnosu na zlo.

"Na majci počivaju i porodica, gradovi, domovina", kazao je Petković.

Kako je naveo, jedna takva majka je Sveta Anastasija koja je rodila Svetog Savu, te da zato nema veće časti od te da majke primaju orden koji nosi naziv Svete majke Anastasije.

Posebno je pozdravio majku Anu iz Žitkovca, koja ima jedanaestoro dece, a najmlađem sinu je dala ime Sava.

Na KiM se rađa najviše srpske dece, primećuje Petković i dodaje da je paradoks da se tamo gde nam je najteže rađa najviše srpske dece.

"Borimo se za našu decu, za naš narod, jer dok god imamo naš narod na KiM imamo budućnost u južnoj pokrajini", naglasio je.

Dodaje da država čini isto i u centralnoj Srbiji i ulaže napore da se pojača populaciona politika.

U tom smislu podseća da za prvo dete majka dobija 300.000 dinara, za drugo dete dve godine mesečno po 10.000 dinara, za treće 20.000 dinara narednih 10 godina, a 18.000 narednih 10 godina za četvrto dete.

Primećuje da nije sve u novcu i navodi da se u siromašnim državama mnogo više dece rađa.

Dodaje da je, ipak, potrebno da država, kao što je naša to učinila, pokaže koliko je važno da se ojača naša populaciona politika.

"Nadam se da će Ana i njena porodica iz Žitkovca da nastavi da se uvećava jer tako se snaži država Srbija na našem KiM za koje se borimo i za koje ćemo se boriti", kazao je Petković.

Ana Vuković, majka jedanaestoro dece iz sela Žitkovac kod Kosovske Mitrovice, izrazila je sreću i ponos time što je dobila orden.

"Osećam se ponosno", rekla je Vukovićeva novinarima, te dodala da ima bezuvetnu podršku svog supruga.

Dodaje da je ljubav, a ne novac presudan.

"Bog sve uredi kako je najbolje. Nisam planirala ovoliko dece, ali Bog mi ih je dao. Hvala mu na svemu", kaže Vuković i navodi da svoju decu uči tome da budu pošteni, vredni i hrabri.

Osvrnula se i na pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je njenoj porodici napravila kuću prošle godine. Na pitanje da li želi još dece, kaže "zašto da ne, ako da Bog".

Predsednica Fondacije "Dajana Paunović" istakla je da je cilj njene Fondacije da osvetli majke koje su dobile orden, da ih podrži jer, ističe, one su heroine nadseg društva.

Orden nosi ime po prepodobnoj Anastasiji, majci Svetog Save, koja je rođena 1125. godine, a po rođenju dobila je ime Ana. Udala se za velikog srpskog župana Stefana Nemanju, sa kojim je u ranim godinama braka dobila sinove Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina rodila je Rastka Nemanjića – Svetog Savu.

Stefan Nemanja i Ana imali su i ćerke Jefimiju, Elenu i još jednu čije ime istorija nije zabeležila. Kada je imala 71. godinu Ana se zamonašila, tada dobila ime Anastasija i povukla se u manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji.

Monahinja Anastasija preminula je 22. juna 1200. godine, a sahranjena je u priprati manastira Studenice, gde njene mošti počivaju i danas.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike