Dodatni rok građanima da prikupe dokumentaciju za deviznu štednju

Izmenama i dopunama Zakona o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana kod banaka u Srbiji i njihovim filijalama na teritoriji bivše SFRJ, produžava se rok za odlučivanje po potraživanjima za šest meseci, odnosno do 23. decembra ove godine.

To je danas na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava obrazložila državna sekretarka Ministarstva finansija, Jelena Tanasković.

Tanaskovićeva je navela da na taj način Komisija za izradu predloga o utvrđivanju prava na isplatu ima mogućnost da prikupi dokumentaciju koja je neophodna građanima, a koju oni još uvek nemaju, jer se uglavnom pribavlja iz banaka koje su u stečaju.

To je, prema njenim rečima, bio veliki problem i sada građani imaju dodatni rok da dođu do tražene dokumentacije.

"Da oni ne bi bili oštećeni, predlog Ministarstva finansija je da se smanji broj polugodišnjih rata isplate sa 10 na osam i na taj način bi krajnji rok isplate umesto februara 2024. godine bio pomeren na avgust 2023. godine", rekla je Tanaskovićeva.

Kako je napomenula, pomera se početak prve isplate za šest meseci, ali su rate veće i kraće.

Podsetila je da je Zakon o regulisanju javnog duga u Srbiji po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritoriji bivših republika SFRJ stupio na snagu 30. decembra 2016. godine.

Izmene tog Zakona pred poslanicima će se naći u ponedeljak, 15. jula.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike