Doček na trgovima i u krugu porodice

Zovemo je pravoslavna, nova godina po Julijanskom kalendaru ali nam je nekako najmilije da je prisvojimo kao Srpsku novu godinu.

 

Što se studenata tiče, oni su sa slavljem završili, u toku su priprem za januarski ispitni rok. Kada je o hrani reč, restorani igraju na sigurno.

"Nudimo različit asortiman hrane, ali pre svega tu tradicionalnu kuhinju koja je uvek dostupna kod bake na tanjiru, ili u nekim dobrim restoranima je tu", kaže Helen Babić iz restorana "Temperament".

Kada ostatak sveta 1. januara završi sa slavljem, nastupa Srbija. Ako su Kinezi i Jevreji od svoje Nove godine napravili svetski brend, što to ne bismo i mi.

Ova godina je zapravo sada ostala i identitet srpskog naroda da bi se razlikovala od ostlalih pogotovu u ovoj sredini.

"Vrednosti koje pravoslavlje nosi, ljubav, tolerancija, milosrđe sa jedne strane, s druge strane to kulturno dobro koje Beograd ima, pravoslavna baština koja se nalazi u Beogradu. Takođe, naše gostoprimstvo i to slavlje koje se odvija u restoranima i na trgovima, sve zajedno mogu da naprave jednu dobru platformu da od toga napravimo brend i da imamo sve više turista",  kaže etnolog Vesna Marjanović.

Planetarna pomama za selfijima ima ogroman značaj u turističkoj promociji.

"Svako ko uzme mobilni telefon, pa na Instagramu ili Tviteru slika Beograd i nešto lepo o njemu napiše to se širi i zbog toga je to takođe značajno. Naravno, mi zaradimo značajan novac i ne bismo mi sve ovo radili da nam se ne isplati", rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Kod Hrama Svetog Save u Beogradu, večeras će nastupiti Leksington bend, služiće se moleban a u ponoć je i veliki vatromet.

I onima koji noćas slave, i onima koji ne slave, sutra će osvanuti 14. januar po gregorijanskom kalendaru, a to je ponedeljak, radni dan. Posle dugog praznovanja život će se vratiti svom uobičajenom ritmu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike