Dmitrović: Novac nije presudan već pitanje svesti – da li hoću da imam decu

Demografski problemi u Srbiji prisutni su više decenija, oni su posledica društvenih problema, pre svega ekonomskih, političkih i pravnih. Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima se od 1. januara 2022. godine povećava roditeljski dodatak za prvo dete na 300.000 dinara.

Ratko Dmitrović je rekao za RTS da su izmene zakona i finansijska stimulacija za rađanje korak dalje, da novac apsolutno nije presudan u demografiji, ali je važan jer je to vrlo složen i težak problem.

"Međutim, ovo je sada jedan ozbiljan iskorak, tih 300.000 za prvo dete. Nekoliko zadnjih dana su se iznašle i budžetske mogućnosti za po 100.000 i za drugo i treće dete", precizirao je ministar.

Objasnio je da će, što se tiče regulisanja prava na dobijanje novca, biti donet poseban zakonski akt Vlade kako će to da se sprovodi, kao i de će se formirati komisija koja će da odlučuje na osnovu zahteva opština. Komisiju će činiti predstavnici pet ministarstava. 

Zašto porodica i deca nisu prioritet

Misli da je način života jako puno promenio u svesti i da porodica i deca nisu više prioritet broj jedan da, kako je rekao, to nažalost treba priznati.

"To jeste tako da nama deca nisu najveće bogatstvo. Kad neko odlučuje o tome tu imate mnogo elemenata. Ja evo spominjem da naši ljudi kada odlučuju kažu ne mogu ja, neću da imam decu ili imam jedno dovoljno mi je. Nije uređena država, nije pravno sređena, nije ovo dobro i onda odu u Evropu u države koje su sređene ko sat, u Švajcarsku, Švedsku Norvešku i imaju jedno dete", naveo je Dmitrović.

Najavio je da će do kraja mandata Vlade pokušati da napravi nekoliko panela. Na njih će pozvati i one koji imaju solidno materijalno stanje, a imaju jedno ili nemaju dece i da otvoreno govore i da kažu zbog čega neće i ne žele decu.

Takođe, pozvaće i nekoga ko živi u istim uslovima, a ima troje i četvoro dece i da prenesu svoje iskustvo.

Važno rešavanje stambenog pitanja

Istakao je i da je veoma je važna odluka koja se tiče rešavanja stambenog pitanja i u vezi sa studiranjem na nivou preporuke univerzitetima da ukoliko mlada majka hoće da studira da dobije posebne rokove i da gaji dete.

"Ono što je važno je da majka izađe sa fakulteta sa 25, 26 godina s diplomom i dvoje dece i ne ulazi u onaj strah s problemom s poslodavcima koji ako zaposli nekoga tih godina čuje da je u drugom stanju i onda mu je to problem", rekao je ministar.

Ukazao je i da počev od Mađarske, koja se često spominje i čije mere su popularne i dale su rezultata, po svim državama u Evropi su na razne načine primenjivali kako univerzalne mere, tako i lokalne, da su pomaci bili mali.

"Jednostavno takav je način života i mi tu moramo da prihvatimo jednu činjenicu – da je to pitanje svesti. To je pitanje da li ja hoću da imam decu ili neću i koliko dece hoću da imam", smatra Dmitrović.

Što se tiče parova koji putem veštačke oplodnje pokušavaju da postanu roditelji tu se, kaže, odluke donose na lokalu, negde je predviđen neograničeni broj pokušaja, negde tri puta.

Poručio je da sve što može da se uradi i što praksa pokaže da je potrebno da će i država ići tome u susret.

Međutim, to sada otvara drugu temu. "To su žene u kasnim tridesetim godinama i tu imamo jedan drugi podatak. Žena u Srbiji sada prvi put rađa u tridesetoj godini", ukazao je Ratko Dmitrović.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике