Đorđević: Protiv nasilja svi moramo da se borimo

U decembru prošle godine pokrenuta je linija 0800-222-003 za žene žrtve nasilja i prema rečima ministra Đorđevića bilo je preko 1.590 poziva. Od tog broja jedna trećina upućena je MUP-u, trećina ministarstvu rada a jedna trećina išla je ka ministartvu zdravlja i drugim institucijama.

"Linija je zaživela i dostupna je 24 sata sedam dana u nedelji. Oni koji imaju problema sa nasiljem mogu da dobiju informacije gde i kome da se obrate a mi uz savetodavnbu ulogu na osnovu poziva ukoliko je potrebno možemo i da odmah intervenišemo", rekao je gostujući u Jutarnjem programu Zoran Đorđević.

Uz to kao društvo moramo svi zajedno da se borimo protiv nasilja.

"Moramo svi zajednički da radimo kako bi nasilja bilo manje i da se iskoreni. Imamo zakon ali nasilje i dalje postoji. Ranije ga je bilo ali se nije pričalo o tome, recidivi prošlosti moraju da ostanu iza nas i da pošaljemo jasnu poruku da se borimo protiv toga", naglasio je ministar.

Ministar kaže da je bitno da se službenicima centara za socijalni rad vrati status službenosti jer se oni sada na sudu tretiraju kao svaki drugi svedok.

"Radnici centra za socijalni rad su sada samo svedoci na sudu čije svedočenje može ali ne mora da se uzme u obzir zbog čega želimo da im vratimo službenost", rekao je Đorđević.

Od nasilnika moraju da se štite i zaposleni u socijalnim službama zbog čega su u Beogradu uvedeni panik-tasteri. Prema rečima ministra Đorđevića u centre je uvedeno i fizičko obezbeđenje koje može promptno da reaguje a uz tastera se obaveštava i MUP kako bi bili obavešteni ako je njihova intervencija neophodna.

"Pre svega uz dopune zakona cilj nam je da obučimo i popunimo ljudstvo kako bi što bolje bili u službi građana", rekao je ministar.

Đorđević je nedavno razgovarao sa udruženjima roditelja o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Analiza Ministarstva za demografiju i populacionu politiku pokazala je da su najviše pogođene porodilje sa manje od šest meseci staža, one koje su zatrudnele u mesecu kada su dobile posao i žene koje imaju visoka primanja.

"Zakon će se menjati i razmišljamo o tome kako da što više izlazimo u suret našim majkama. Ono o čemu nismo razmišljali je šta se dešava sa porodiljama posle tih 18 meseci jer se često dešava da one tada gube posao. Zbog toga imamo ideju kako da to rešimo i na koji način da stimulišemo poslodavce da upravo te žene zapošljavaju", rekao je ministar Đorđević.

Kada je reč o roditeljima dece sa invaliditetom problem je kako premostiti period od druge do pete godine deteta.

"U tom periodu ukoliko se majka vraća na posao nema ko da brine o tom detetu. Model i ideje je da se ili plati neko ko će da brine o detetu dok majka radi ili da majci bude plaćeno 100 bolovanje do pete godine deteta", objašnjava Đorđević.

Prema rečima ministra socijalna davanja su u odnosu na 2008. godinu 100 odsto veća i za ministartvo kojim rukovodi neuspeh bi bio da se ne iskoriste sva sredstva koja su na raspolaganju.

Procenjuje se da već sada aktivno radi više od 35 hiljada penzionera i da dva odsto zatraži novi obračun penzija nakon dodatnog osiguranja.

"O produženju radnog veka do 70 godina se ne razmišlja ali penzioneri imaju pravo da rade i posle 65 godine u skladu sa zakonom", rekao je za RTS ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike