Direktorka Uneska sa učenicima Devete gimnazije

Ministar Šarčević izjavio je da je generalna direktorka Uneska upoznata sa reformama koje se sprovode u Srbiji u oblasti obrazovanja i nauke, kao i da ih je ocenila visokom ocenom.

"Poseta ovoj školi je uvod u sutrašnji sastanak koji će biti održan u Palati Srbije na kome će biti prisutni stručnjaci iz oblasti medija, obrazovanja, informacionih i komunikacionih tehnologija koji će raditi na pripremi smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost", rekao je Šarčević novinarima.

Ministar je naveo da je učenicima u reformisanim gimnazijama dostupan izborni program o medijima i komunikaciji, a da je namera da taj program bude prisutan i u drugim školama.

Direktorka Uneska izrazila je zadovoljstvo što je na početku boravka u Srbiji imala priliku da poseti školu čiji učenici imaju izvanredne rezultate u različitim oblastima, od poznavanja stranih jezika do matematike i računarstva.

Ona je rekla i da će tokom dvodnevne posete Srbiji imati priliku da razgovara sa predsednikom i premijerkom Srbije.

Ovo je prva poseta generalnog direktora Uneska otkako je Srbija postala samostalna država.

Deveta gimnazija je savremena škola koju pohađa oko 1.000 učenika raspoređenih u 32 odeljenja. U školi postoje po tri odeljenja društveno-jezičkog i po pet odeljenja prirodno-matemaričkog smera, kao i IT odeljenje.

U školi već nekoliko godina postoji klub za UN preko koga se učenici obrazuju i učestvuju u projektima koji doprinose obrazovanju mladih o globalnim svetskim pitanjima. Posebno je značajan projekat Beogradski međunarodni model UN – BIMUN, međunarodna konferencija koja se za učenike srednjih škola organizuje od 2012. godine, i koja mladima pruža mogućnost da u praksi bolje upoznaju aktuelna međunarodna pitanja i načine njihovog rešavanja u okviru UN.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike