Direktor Uprave carina: Softver ne ume da zažmuri na jedno oko

Branko Radujko ističe da će državni budžet biti osetno veći što Uprava carina bolje radi.

Kaže da su rekordne rezultate postigli tako što su posle serije negativnih informacija i zatečenih problema formirali tim kvalitetnih ljudi koji danas vode Upravu carina.

"Definisali smo vrednosne principe, a zatim i prioritete u radu i i jedno i drugo predstavili zaposlenima. Insistirali smo na punoj primeni zakona i svih drugih propisa na svakom mestu gde se obavljaju carinski poslovi. Kontrolisali smo zakonitost u radu", navodi Radujko.

Ističe da su rezultati ove godine još bolji i kaže da očekuje da bude ostvareno više od milijardu i po evra prihoda više nego u prošloj godini.

"Digitalizacija će doneti veću nepristrasnost"

Radujko kaže da je borba protiv krijumčarenja jedan od tri prioriteta i da je ovaj deo Evrope tradicionalno opterećen krijumčarskim rutama.

Ističe da će digitalizacija, kada svi projekti budu realizovani, u značajnoj meri doneti veću nepristrasnost.

"Softveri i rešenja koja uvodimo ne umeju da zažmure na jedno oko. Smanjiće se rizik od ljudskog faktora i namerne ili nenamerne greške", objašnjava Radujko.

Kaže da su neki projekti već završeni, a neki u toku, kao i da se neki sprovode uz podršku Evropske unije, a neki iz budžeta Srbije.

"Ako govorimo o tome da kompletan proces bude završen, govorimo o periodu od naredne dve godine. Tada ćemo imati u potpunosti automatizovan postupak izvoza, uvoza, tranzita i svih drugih poslova koji se obavljaju na carini bez papira i bespotrebnog stvaranja gužvi", ističe Radujko.

Naglašava da će to privredi doneti brže, efikasnije i potpuno pravno izvesne procedure, a građanima efikasnu državnu administraciju i više novca u budžetu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike