Direktor RZS: Rezultati popisa do 20. decembra, trenutno se kontroliše obuhvat

Miladin Kovačević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da se trenutno kontroliše popis, koji je na terenu 17. novrembra završen.

"Popis se kontroliše tako što se radi takozvani ponovljeni popis na jednom uzorku. Digitalizacija pruža veće mogućnosti, pa radimo na upoređenju, odnosno identifikovanju osoba. Imamo čak i fiktivne osobe u popisu koje treba da budu izbačene", navodi Kovačević.

Prema njegovim rečima, važnije je i to što će se raditi i dopuna popisa, na osnovu administrativnih izvora.

"To se radi na kompjuterima. Zahvaljujući Zakonu o statistici, imamo pravo da koristimo evidencije, poput registra socijalnih osiguranika, centralni i administrativni registar stanovništva, poreska evidencija, kao i evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje", kaže gost Jutarnjeg programa.

Dodaje da te evidencije omogućavaju pravljenje statističkog populacionog registra, te da se potom radi na upoređivanju – da li je osoba popisana ili nije.

"Ako nije popisana, Beograd je karakterističan jer ima najveći broj nepopisanih, onda ubacujemo", kaže Kovačević.

Direktor RZS-a Miladin Kovačević zaključuje da će ovaj popis stanovništva biti mnogo bolji od klasičnih, poput popisa iz 2011. godine kada nije postojala mogućnost da se koriste digitalni registri.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike