Digitalni plastenik zanimljiviji od školske klupe

Đaci poljoprivredne škole u Vršcu praksu iz plasteničke proizvodnje ubuduće će raditi u najsavremenijem digitalnom plasteniku. Reč je o tehnologiji koju za sada poseduju samo najrazvijenije evropske zemlje.

Borivoje Topovički, koordinator praktične nastave na školskoj ekonomiji kaže da je kompletno kompijuterozivana proizvodnja.

"Program prati sve – od sistema navodnjavanja, orošavanja, temperature, vlage i svega ostalog", rekao je Topovički.

Platsenici su osmišljeni tako da se njima kompletno može upravljati preko aplikacije na mobilnom telefonu ili računaru. Tako od kuće možete da podešavate temperaturu, vlagu ili u slučaju iznenadnog nevremena, zatvorite plastenik.

"Za sada čini mi se kao nešto jako dobro i moći ćemo da uživamo dok radimo i da nam bude mnogo lakše i sada i za buduće genracije koje budu dolazile", kaže Nataša Stanković, poljoprivredni tehničar.

"Smatram da je Poljoprivredna škola u Vršcu zaslužila da dobije ovaj plastenik. Škola se stavrno trudi da svojim učenicima obezbedi sve moguće uslove za rad i sve moguće uslove za školovanje", kaže Miloš Medić, poljoprivredni tehničar.

Uvođenje novih tehnologija, naročito u stručne škole, je budućnost školske prakse i dualnog obrazovanja.

"Ako oni u školama vide stare tehnologije, vide tehnologije koje su već dugo u upotrebi ili ne daj Bože tehnologije koje polako zamiru – kakve mi to stručnjake obrazujemo onda", kaže Srđan Kliska, direktor poljoprivredne škole u Vršcu.

Povrće iz novog plastenika, već ima obezbeđen plasman jer u školi već tri godine funkcioniše mala pijaca. Kupci su uglavnom penzioneri iz obližnjih zgrada, koji često dobiju neku voćku gratis a često i pomoć da kupljeno odnesu kućama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar