„Dedinje 2“ – za pola godine urađeno više od hiljadu intervencija, u jednom danu 21 operacija na srcu

Građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od bolesti srca i krvnih sudova. Te bolesti, svake godine odnesu više od pedeset pet hiljada života. Sve češće pogađaju i mlade osobe.

"Danas sam odlično. Posle šestog dana izlazim. Ušao sam zbog zamene aortne valvule", navodi 35-godišnji Mikio Suzuki.

Zato i ne čudi što je prijemni prostor pun već u ranim jutarnjim satima i ne čudi što su i kapaciteti jedinica za intenzivnu negu puni, a imaju trideset dva kreveta.

Koliko se dnevno operiše 

Kardiohirurški tim čini oko trideset hirurga, a dnevno urade od deset do dvanaest operacija.

"U hibridnoj sali, gde je moguće uraditi sve najkomplikovanije pacijente. Zajedno rade interventni radiolozi, kardiolozi, kardiohirurzi. Kombinujemo karotidnu, aortnu i srčanu hirurgiju", navodi prof. dr Slobodan Mićović, šef Kardiohirurgije Institut za kardivaskularne bolesti "Dedinje".

Ističe da operišu sedam dana nedeljno, kao i da su u drugoj polovini meseca za hitne pacijente iz zemlje i regiona otvoreni dvadeset četiri časa.

Koje su novine 

Prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju u Institutu "Dedinje" kaže da u staroj zgradi nije bilo uslova, te da su imali samo četiri ambulante.

"Danas imamo 15 ambulanti, hol, najsavremeniju opremu i vrhunske uslove. Za šest meseci, kako je ‘Dedinje 2’ otvoreno, povećali broj ambulantnih pregleda za oko 30 odsto", objašnjava Otašević.

Imaju i Centar za urođne srčane mane i saradnju sa klinikama u Italiji i Engleskoj.

U Odeljenju za elektro-fiziologiju, pomoć dobijaju pacijenti sa poremećajem srčanog ritma: oni kojima preskače srce iz zemlje i regiona. Ponosni su na evropske i svetske rekorde postignute u novoj zgradi.

Otašević ukazuje da nije reč jedino o zgradi, već i o kvalitetu opreme. "Suštinski je dobitak nova i savremena oprema, sa kojom ne zaostajemo ni u jednom segmentu za svetskim klinikama", kaže upravnik Klinike za kardiologiju u Institutu "Dedinje".

U jednom danu čak 21 operacija na srcu

Prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje" ističe da su uspeli u jednom danu da urade 21 veliku operaciju na srcu.

"To su operacije sa mašinama za vantelesni krvotok. Pretekli smo klinike u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji. Uspeli smo u jednom danu da uradimo 13 TAVI valvula i potučemo kliniku u Lajpcigu. Za to je neophodna dobra logistika i osoblje", ukazuje Bojić.

Dodaje da rade punim kapacitetima, te da u ovom trenutku 664 pacijenata čeka na operaciju srca.

U iščekivanju da bude završena rekonstrukcija stare zgrade, nastavljaju ulaganje u mlade kadrove. U "Dedinju 2" krajem septembra biće instalirana i nova nuklearna magnetna rezonanca.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike