Dečak iz Srbije prebačen u Italiju zbog novog hepatitisa, procenjuje se da li će biti potrebna transplantacija

Dečak je na lečenju u Italiji od srede, u bolnici u Bergamu, a prethodno se lečio u Institutu za majku i dete gde je stigao iz bolnice u Čačku. Za sada nema potvrde da je reč o novom hepatitisu.

Gastroenterolog i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete, doktorka Ivana Kitić, kaže za RTS da je dečak dobro.

"Dečak je dobro, dobrog je opšteg stanja, za sada se tamo rade dodatne alanlize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga je u Italiji", dodaje Kitićeva.

I Institutu za majku i dete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa.

"Koliko je meni poznato za sada u našoj zemlji nema novih pacijenata, ali jedan veliki oprez. Moramo biti oprezni da bismo na vreme uradili sve analize u slučaju potrebe za ispitivanjem nekog novog deteta", dodaje Kitićeva.

U više od 20 zemalja prijavljeni su slučajevi obolele dece od novig tipa hepatitisa.

"Kada govorimo o hepatitisu nepoznatog uzroka, kao što je u ovom slučaju reč, i u svetu i kod nas kod pacijenta kod kojih su sprovedena sva virusološka, imunološka, metabolička i neka dodatna ispitivanja, kada nemamo jasan uzrok, on se zbog toga zove nepoznatog uzroka", objašnjava Kitićeva.

Broj obolelih u svetu je u porastu, a za sada je prijavljeno oko 450 pacijenata, dok su neka deca szahtevala transplantaciju jetre.

"Taj broj nije veliki, ali je veliki oprez s obzirom da se još uvek ne zna razlog", dodaje doktorka.

Ističe da je pominjan adenovirus kao uzročnik, ali da to nije novi virus.

"Adenovirus nije nikakav novi virus, možda je ovde reč o novom soju virusa pa da nema takvih jasnih potvrda. Mi možemo da kažemo da smo mi našim ispitivanjima takođe dobili podatke da nema za sada poznatog uzročnika ni kod našeg pacijenta, tako da on jeste taj hepatitis", kaže doktorka.

Ističe da jetra jeste u lošem stanju kod ove vrste hepatitisa i da može doći do naglog otkazivanja jetre.

"Naš pacijent jeste ispoljio takve simptome, on je zato upućen u transplantacioni centar i takva deca moraju da budu u transplantacionom centru u slučaju potrebe za transplantacijom", naglašava Kitićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike