Deca obolela od raka često zavise i od transfuzije – od stotinu onih koji bi mogli da pomognu tek troje da krv

Bitku s leukemijom Milica Šimanović vodila je sa 11 godina i pobedila je. Sada pruža podršku onima biju neizvesne i teške borbe.

"Najvažnije je da tu decu i njihove roditelje neko saslusa i cuje sta su njihove potrebe u tom trenutku", ističe Milica Šimonović iz Udruženja mladih lečenih od raka "Mladice".

Naglašava da je potrebno pomoći obolelom detetu da se snađe u haosu koji se desi kada dobije tu tešku dijagnozu.

Samo na jugu zemlje godišnje oboli pedesetoro dece. Procenat izlečenja je iznad 85 odsto i to ohrabruje. Za neke, nažalost, put do leka zavisi od novca.

"Znamo koliko je teško boriti se sa tako jakim neprijateljem, znamo koliko je skupo boriti se sa tako opakim neprijateljem, ali mislim da zajedno možemo, naglašava Milica Anđelković iz Vranja.

Aleksa Vučković iz Komiteta za međunarodnu saradnju studenta medicine kaže da ostavlja mogućnost građanima da sami izaberu kome će pomoći slanjem SMS poruke na servis Fondacije "Budi human".

Životi obolelih mališana često zavise i od transfuzije krvi. Ali od stotinu onih koji bi mogli da pomognu tek troje da krv.

Tamara Klarić iz NURDOR-a ukazuje na to da krv doslovno ono što detetu obolelom od raka dspasava život.

"Nije reč o nekoj floskuli i nekim podacima i brojkama radi se o životima i zato apelujemo na sve da postanu davaoci krvi", dodaje Klarićeva.

Simbolično, kao znak podrške deci koja se leče od raka i u znak sećanja na devojčice i dečake koji su izgubili bitku – oni koji su bolest pobedili pustili su balone.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike