Današnji praznik ima dvostruku simboliku i spaja dve dinastije

Dan državnosti obeležava se na Sretenje, u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak.

Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije – Sretenjski ustav.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istoričar Predrag Marković rekao je da je događaj značajan za celu Evropu, jer smo prvi narod koji je uspešno podigao revoluciju u Evripi protiv velike sile, da nije bilo Napoleonove invazije oslobodili bismo se u Prvom ustanku – može se računati da smo stekli državu u Prvom ustanku.

"Nikada to malom narodu nije uspelo za rukom", rekao je Marković. Govoreći o Ustavu, kaže da je to prvi moderna ustav u istoriji Evrope istočno od Belgije i Francuske.

"U jednoj generaciji naši preci se kriju u jaruzi kod Orašca u strahu da ih Turci ne poseku, u sledećoj genraciji njihivi sinovi usvajaju jedan od najboljih ustava na svetu, taj napredak je veverovatan", kaže Marković.

Prema njegvim rečima, Sretenje je praznik sa dvostukom simbolikom, spaja dve dinastije Karađorđeviće i Obrenoviće.

Marković primat ne može da se izdovji kada je reč o ova dva događaja jer su u pitanju dva vida brobe za slobodu, u jednom smo se izborili junaštvom a u drugom slučaju demokratskom prirodom naše elite u to vreme.

Dvadeset godina je od kada je Skupština usvojila da se Sretenje obeležava kao Dan državnosti Srbije.

Starije generacije još pamte jugoslovenske simbole 

Govoreći o tome koliko znamo o tome, kaže da smo naučili himnu, sportisti su vežbli  strofe, oko boje na zastavi je muka, ljudi se kolebaju, ali mi smo stara i mlada država, jer starije generacije još pamte jugoslovenske simbole.

"I tu imamo više sreće, zamislite Makedonci kako se muče, te su menjali zastavu, himnu, sada ih Bugari teraju da priznaju da je njihov nacionalni praznik 2. avgust bugarski. Sretenje je samo naše i najbolje", rekao je Marković.

Smatra da đaci znaju, spremni su, kaže Marković dodajući da su osnovne i srednje škole izuzetno solidne što se ne može reći za visokoškolski sistem.

"U školama se uče te stvari, đaci nove generacije znaju osnovne vreddosti stare mlade države", istakao je Marković.

Petanestog februara 1835. usvojen moderan Ustav Srbije. Bio je liberalan, prepisan Ustav Francuske i Belgije koji su revolucionarni ustavi.

"Austrija, Rusija bili su očajni sa tkvim kako su zvali francuskim zasadom u srpskoj šumi", kaže on.

Sada se primenjuju građanska prava, sloboda ličnosti, sloboda izražavanja, ukazuje Marković i naglašava da je bitno da smo mi među nekoliko zemalja u svetu koje su to prve uvele u ustav, a pisao ga je Dimitrije Davidović.

"Imali smo sreću da je preko Save i Dunava bila masa obrazovanih kulturnih Srba i prve velike stvari su doneli Sri prečani", zaključio je istoričar Marković.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар