Danas je (bio) Dan republike – po čemu ga pamtimo

Na zasedanju u Jajcu suspendovana je monarhija, osnovani su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, a Tito proglašen maršalom. Dve godine kasnije država republikom. Obeležja Jugoslavije, koje više nema, čuva Savez boraca u Kragujevcu.

"Slika Josipa Broza Tita, portret Ismeta Mujezinovića, oružje boraca kragujevačkog partizanskog odreda i unikatnu pepeljaru na kojoj je srp i čekić", navodi Željko Zirojević, potpredsednik SUBNOR-a Srbije.

Praznik bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti slavilo je neradno više od 23 miliona Jugoslovena. Danas se sa setom prisećaju tih dana.

Oni stariji kažu da se na današnji dan išlo na izlate u inostranstvo, kao i da je bio lep praznik, ali i da su se sabirali rezultati i dodeljivane diplome i pohvale zaslužnima.

Baš 29. novembra presecane su crvene vrpce, otvarane fabrike, organizovane priredbe i polagane pionirske zakletve. Čuvenu "Danas kada postajem pionir" 1984. izgovorila je i Kragujevčanka Marija Lazarević.

"I dan danas kada se setim tog dana osećam ponos, ali osećam i nostalgiju i žal za tim vremenima. To je vreme kada smo zaista poštovali pionirsku zakletvu i svaku reč", poručuje Marija Milojević Lazarević.

Dok je većina građana Titove Jugoslavije slavila, uz pesmu i bogatu trpezu, novinari su bili na radnom zadatku.

"Onda u redakcijama morale su da se prave rubrike sporovozne takozvane. Govorilo se o bratstvu i jedinstvu, o tome kako je stvorena Jugoslavija, na kakvim temeljima počiva", priseća se Dragiša Petrović, novinar Radio Beograda u penziji.

Dan Republike poslednji put je obeležen 2001. godine, iako se zajednička država raspala deceniju ranije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike