Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – zajednički praznik Srbije i Republike Srpske

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ulice su okićene zastavama. U Beogradu će osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija.

Centralna manifestacija je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. 

U sklopu obeležavanja Dana nacionalnog jedinstva, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su na Ušću organizovali prikaz naoružanja i vojne opreme.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao je, prilikom obilaska prikaza vojne opreme na Ušću, da je ogromna razlika u opremljenosti armije danas i pre 10 godina.

"Ovo nismo mogli ni da sanjamo, helikoptere H145, Mi-35 sve ovo, o migovima da ne govorim", rekao je Vučić.

Na današnji praznik Skupština Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma, a Narodna skupština Republike Srpske Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je i u Studentskom gradu.

Zbog ceremonije obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave došlo je do izmena na linijama javnog prevoza u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар