Dan Filološkog fakulteta, otkrivena bista profesoru Miloševiću

Samo na osnovnim studijama školuje se više od šest hiljada i šeststo filologa. Najbolji tu i nastavljaju školovanje. Student generacije, diplomac arapskog jezika, Nikolina Jorgin sada je na master studijama.

"Trebalo bi nešto menjati. Mi recimo nismo imali nikakve stipendije, nikakve prilike da odemo u arapski svet, a opet smatram da je to neophodno kako bi upoznali arapski svet i upoznali se sa kulturom, a takođe i naučili dijalekte", kaže Nikolina Jorgin.

Jednom od najznamenitijih profesora u drugoj polovini dvadesetog veka, Nikoli Miloševiću, otkrivena je bista u auli fakulteta.

Iva Draškić Vićanović, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da je očaravao generacije studenata – izlazile su posle njegovih predavanja, sa snažnim utiskom, bio je sjajan govornik, sjajan retor, vrlo lucidan kao naučnik, i kao filozof i kao teoretičar književnosti.

Po želji udovice Miloša Crnjanskog, profesor Milošević je gotovo tri decenije brinuo o zadužbini velikog pisca.

"Izuzetna ličnost u intelektualnim dometima, reprezentativni čovek naše kulture, veoma uočen u različitim aspektima našeg javnog i političkog života. To je bio moj profesor koji je za mene reprezentovao sve pozitivno u reči profesor, što se nažalost u našim vremenima dosta izgubilo", rekao je prof. Milo Lompar, predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

I dok čekaju akreditaciju za osnovne studije i fakultet, današnja generacija profesora ubrzano osmišljava nove programe za master i doktorske studije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар