Dačić: Srbija se zalaže za ostvarenje vrednosti i ciljeva Uneska

Ivica Dačić je, otvarajući Međunarodni konsultativni sastanak u oblasti medijske i informacione pismenosti, istakao da skup govori upravo u prilog toj posvećenosti Srbije i njenom opredeljenju da bude snažan partner u sprovođenju Uneskovih globalnih prioriteta i ciljeva.

Srbija, istakao je, ulaže stalne napore da široko razgrana saradnju sa Uneskom i pruži podršku intelektualnom autoritetu i raznovrsnoj ekspertizi te organizacije, posebno u kontekstu novog globalnog razvoja i Agende 2030.

Dačić je poručio da svet ne može postati bolji bez zaštite i jačanja saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, nauke i komunikacija i informacija, u čemu je Unesko ključan akter na globalnom nivou.

Srbija, napomenuo je, pridaje izuzetan značaj aktivnostima Uneska po pitanju zaštite materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, prirodnog i dokumentarnog nasleđa, kao i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza, i snažno podržava prioritete Uneska – Afriku i rodnu ravnopravnost, kao i mlade, obrazovanje i kulturu.

"Očekujemo da će ova poseta generalne direktorke Uneska doprineti daljem intenziviranju i diversifikaciji saradnje Republike Srbije i Uneska u svim oblastima", rekao je ministar spoljnih poslova i konstatovao da je generalna direktorka Uneska Odri Azule, po prvi put u Srbiji u tom svojstvu.

Dodaje da je Srbija spremna da na različite načine doprinese jačanju i sprovođenju zacrtanih prioriteta i ciljeva Uneska.

Informaciona pismenost – pismenost za život u digitalnom dobu 

Ministar je ukazao da medijska i informaciona pismenost podrazumevaju upravo veštine i znanja koja omogućuju svim ljudima da aktivno učestvuju u građanskom životu savremenog društva na odgovoran način, prema sebi i prema drugima.

"To su veštine koje razvijaju kritičko razmišljanje, odgovorno ponašanje u javnom medijskom prostoru, borbu protiv stereotipa, rasizma, govora mržnje, diskriminacije", dodao je Dačić.

Navodi da medijska i informaciona pismenost postaje pismenost za život u digitalnom dobu.

"U trenutku kada svi težimo osnaživanju građana da odgovore na socijalne, ekonomske i ekološke izazove i aktivno doprinesu sveukupnom napretku naših društava", naveo je ministar spoljnih poslova.

Dačić je dodao da je današnji skup i priznanje Uneskovom liderstvu i viziji u oblastima koje mogu da transformišu i unaprede kvalitet života ljudi i društava, ali i dovedu do održivog mira, tolerancije i međusobnog razumevanja.

"Ovo se posebno odnosi na mlade generacije, jer na mladima svet ostaje", primetio je ministar.

Ukazao je da smo u savremenom svetu globalizacije i digitalizacije, kada se čini da je sve na dohvat ruke, suočeni, paradoksalno, sa porastom sukoba i nerazumevanja, ekstremizma, diskriminacije.

"Polazeći od toga da neznanje rađa predrasude, a predrasude sukobe, važno je dodatnu pažnju posvetiti pismenosti i obrazovanju kao prevenciji svakog oblika netolerancije. Zato je misija Uneska danas značajnija nego ikada pre, na nacionalnom i globalnom nivou", rekao je Dačić.

Izrazio je zahvalnost Unesko što je prepoznao ideju da se preispita i unapredi relevantni nastavni plan i program za nastavnike, kao ključni resurs za razvijanje informacionog, komunikacionog i tehnološkog pejzaža.

Dodao je da se nada da će zaključci skupa, kao rezultat rada 30 stručnjaka iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, komunikacionih i informacionih tehnologija, uspešno doprineti pripremi "Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost", a potom i ažuriranju priručnika o medijskoj i informacionoj pismenosti.

"Srbija će nastaviti da se, sa generalnom direktorkom i državama članicama, zalaže za ostvarenje plemenitih vrednosti i ciljeva Uneska od civilizacijskog značaja, ne samo u domenu obrazovanja i komunikacija, već i nauke i kulture, imajući u vidu njihov izvanredan potencijal u ostvarenju pozitivne vizije sveta na putu ka sveobuhvatnom i trajnom miru", zaključio je Dačić.

Plenarna sesija, kojoj je uz brojne predstavnike Uneska i Vlade Srbije i medijske i akademske zajednice prisustvovao i ministar prosvete Mladen Šarčević deo je programa Međunarodnog ekspertskog sastanaka o medijskoj i informacionoj pismenosti.

Ovo je prvi u nizu međunarodnih sastanaka na kojem učestvuje 32 eksperata iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, informacionih i komunikacionih tehnologija koji ce raditi na pripremi "Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost".

Skup su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Uneskom i Ministarstvom spoljnih poslova.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike