Dačić povodom Svetskog dan deteta: Očuvati telesno, ali i mentalno zdravlje dece tokom korone

Mladima se obratio predsednik parlamenta Ivica Dačić, koji je istakao da je obeležavanje tog značajnog dana prilika da se skrene pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima, pogotovo u novonastalim okolnostima i izazovima u doba epidemije koronavirusa.

"Ovo je prilika da zajedno, svako iz svog ugla, ukažemo kako najbolje podržati mentalno zdravlje dece u doba kovida 19", rekao je Dačić i pozvao mlade da slobodno kažu svoje mišljenje, iznesu iskustava i svoja viđenja u odnosu na tu temu.

Kako je rekao, polazeći od toga da se deca i mladi suočavaju sa brojnim teškoćama i problemima prouzrokovanih promenama usled pandemije koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima društva, potrebno je, osim očuvanja telesnog zdravlja, osnažiti i mentalno zdravlje dece.

"Izazovne okolnosti, u doba kovida, preokrenule su živote dece i mladih, stvarajući realnu brigu za njihovo mentalno zdravlje, a prekinute rutine, obrazovanje, rekreativne aktivnosti, kao i zabrinutost za prihode i zdravlje porodice, dovele su do toga da se mnogi mladi osećaju uplašeno, ljuto i zabrinuto za svoju budućnost", ukazao je Dačić.

"Korona promenila detinjstvo"

Novonastale okolnosti i izazovi su sve nas, kaže, naveli da ne budemo zabrinuti samo za sebe i svoje zdravlje, već i za sve druge oko nas.

Dačić je naveo da postoji svest da su problemi mladih koji utiču na njihov psihofizički razvoj i mentalno zdravlje bili prisutni i ranije, kao i da je trenutna situacija pojačala teškoće sa kojima deca i mladi treba svakodnevno da se izbore.

"Zato danas veliki broj dece nosi teret problema sa mentalnim zdravljem, te je jedan od važnih zadataka države i društva da im pruži pomoć i zaštitu u očuvanju mentalnog zdravlja i ostvarivanju njihovih prava", poručio je Dačić.

Naveo je da je kovid 19 u velikoj meri promenio ključne aspekte njihovog detinjstva, ali su svi tu da im ponude pomoć kako bi iz ovog životnog iskustva izašli jači i zreliji.

"Vi, kao najmlađi članovi društva, imate priliku da u okviru današnje sednice izvedete mini istraživanje posvećeno mentalnom zdravlju dece u doba kovid 19, čiji će rezultati sigurno doprineti boljem razumevanju mentalnih problema sa kojima se deca susreću i dati uvide u moguća rešenja, a sve u cilju efikasnijeg prevazilaženja mentalnih poteškoća", rekao je Dačić, koji je i predsednik Odbora za prava deteta.

Siguran je, kaže da će njihove preporuke biti od ključnog značaja svima, kao smernice celokupnom društvu, sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja mladih.

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 20. novembra 1989. godine, inače, usvojena je Konvencija o pravima deteta, da bi godinu dana kasnije Srbija, među prvima u svetu, ratifikovala Konvenciju o pravima deteta i tako se obavezala da svoj deci obezbedi jednaka prava.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар