Da nam odmor ne propadne – šest stvari koje treba da znate pre nego što krenete na put automobilom

Automobil mora na ispit pre puta

– Servis automobila je na prvom mestu. Vozilo mora da se pripremi mnogo pre polaska na put, najmanje 15 dana, kako bi se na vreme uočili i otklonili eventualni kvarovi.

Treba proveriti penumatike, vitalne delove, kao što su vešanje, kočnice, koliko automobil troši ulja. Cene delova u susednim zemljama mogu biti veoma visoke, pa samo pucanje zupčastog kaiša u Severnoj Makedoniji može koštati i nekoliko hiljada evra. 

Na naplatnim rampama čekanja nema, ali postoji jedno usko grlo

– Na putevima je više automobila, saobraćaj je pojačan, jer su mnogi krenuli na odmor i zemlji u inostranstvu.

Zbog većih kolona treba uvek imati ispravan klima-uređaj, kao i napunjen mobili telefon. 

Najbolje je koristiti auto-puteve, ali treba biti spreman na moguća višesatna čekanja na granici. Na naplatnim rampama čekanja nema, a jedino usko grlo je naplatna rampa kod Čačka.

 Besplatno šlepanje uz članstvo u AMSS-u

– Šlep-službe su veoma skupe. Vozačima se preporučuje učlanjenje u Auto-moto savez Srbije, pošto članstvo obezbeđuje jedno besplatno šlepanje vozila. 

Drakonske kazne u inostranstvu

– Kazne za saobraćajne prekršaje u susednim zemljama mogu da budu drakonske. Kad nemate dečje sedište, u Grčkoj možete platiti kaznu i do 350 evra, a prolazak na crveno može koštati 500 evra.

Odmor može pokvariti i način plaćanja kazni. Na primer, u Severnoj Makedoniji kazna se ne plaća na licu mesta u kešu, već se dobije dokument sa kojim se kazna plaća u pošti, a potom se taj papir donosi policiji koja vam daje potvrdu.

Vrućine utiču kao da ste pili alkohol, kako izbeći temperaturni šok

– Lekari kažu da vrućine utiču u toj meri kao da ste pili alkohol, usporene su reakcije, a opažanje je slabije.

Što se tiče klime u vozilu, stručnjaci savetuju da se uređaj isključi tri do pet minuta pred kraj putovanja.

Treba pojačati ventilaciju da bi spoljni vazduh polako počeo da ulazi u vozilo, kako bi se temperatura u vozilu izjednačila sa spoljnom, da ne biste imali temperaturni šok kada izađete.

Epidemija nas odvikla od duge vožnje – potrebni češći odmori

– Statistika je nemilosrdna i podseća da je najviše nastradalih u saobraćajnim nesrećama u julu i avgustu, kada se koriste letnji godišnji odmori.

Restriktivne mere, usvojene u borbi protiv koronavirusa, odvikle su nas od vožnje i dužih putovanja, na koja se treba ponovo navići. Neophodno je češće se odmarati, na svaka četiri časa.

Lekari kažu da je čovek napravljen da spava noću i da samim tim na put treba krenuti danju. Energetska pića i psihoaktvine supstance ne treba koristiti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар