Da li su škole u Srbiji spremne ako dođe do epidemije hepatitisa

Sapuna, papira i alkohola ima dovoljno, makar tako tvrde u školama u Beogradu. Kažu da se redovno čiste i učionice i toaleti i da roditelji nemaju razloga za brigu.

"Plan dezinfekcije, s obzirom na prethodni period korone, postoji, ustaljen je već dve godine s obzirom da su se svi učenici i zaposleni navikli i stranke koje dolaze. Videli ste kad se ulazili sredstva za dezinfekciju na ulazima i barijere i sve ostalo", kaže Mile Saković, direktor Prve ekonomske škole.

"Ništa novo. Škola se inače dezinfikuje, redovno čisti, non-stop imamo sapun, papir, toplu vodu. Mi imamo sopstvenu kuhinju, pa je iz tog razloga jako važno da se tu vodi računa", navodi Nataša Vasić, direktorka OŠ "Drinka Pavlović".

Nemir među roditelje unela je vest o nepoznatoj, opasnoj bolesti koja napada decu, ali i vest da je u Zagrebu skoro 60 srednjoškolaca u poslednja dva meseca dobilo žuticu. Deca su se zarazila preko hrane u školskoj menzi, a zarazu je preneo kuvar.

"Mi na mesečnom nivoz imamo nadzor sanitarnog inspektora i već godinama unazad nemamo nikakvu meru, jer sve se radi kako treba. Zna se kako se hrana odlaže, kako se njoj pristupa, posle serviranja hrane se takođe dezinfikuje, između doručka i ručka, odnosno užine i ručka", naglašava Vasićeva.

Čak i ako do zaraze dođe, čim se prijavi prvi slučaj, postoje propisane procedure koje škola mora da poštuje.

"Obaveštavaju se nadležne ustanove medicinske dolaze, ali pre njih vrši se dezinfekcija svih elemenata, ulaza, izlaza, brava, vrata, prozora dezinfekcionim sredstvima. Dezinfekcionih sredstava imamo dovoljno", poručuje Saković.

Stariji se sećaju kako je osamdesetih godina prošlog veka zbog žutice pre svakog obroka u školama bilo obavezno definfikovati ruke. Lavori su stajali ispred svake učionice. Korona je popustila, ali opuštanja nema.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike