Da li je karcinom prepreka za trudnoću

Zavod za statistiku saopštio je da je do juna rođeno 29.334 dece, odnosno 521 beba više nego u istom periodu prošle godine, što je rast od 1,8 odsto. Najviše rođenih beba, 5.242, imali smo u martu.

Na pozitivnije promene u demografskoj politici, međutim, utiče i to što se mnogi sve kasnije odlučuju za roditeljstvo, ali i to što sve mlađe osobe obolevaju od teških bolesti, koje mogu da ugroze njihovo reproduktivno zdravlje.

Katarina Stfanović izjavila je za RTS da je od početka godine rođeno oko 3.400 beba u Srbiji, dok je za protekla 24 sata 25 – 19 devojčica i šest dečaka.

Međutim, najteže bolesti sve češće su i kod mladih. U GAK Višegradska zato postoji jedinstven Centar za onkofertilitet i za našu zemlju i za region.

Stefanovićeva navodi da su proteklih godina imali iskustva sa velikim brojem pacijentkinja koje su imale karcinom u trudnoći ili su imale problem sa plodnošću posle malignih bolesti. Prema njenim rečima, reč o jedinstvenom Centru koji sarađuje praktično sa svim klinikama u regionu.

"Centar za onkofertilitet funkcioniše po principu konzilijuma, ali i mnogobrojnih savetovališta za onkofertilitet, gde pacijente dolaze upućeni od strane lekara ili drugih ustanova", navodi Stefanovićeva.

Prema njenim rečima, lečenje za svaku pacijentkinju je jedinstveno i prilagođava se njenim godina, tipu i odmaklosti tumora…

Dodaje da na klinici od 2009. godine postoji program zamrzavanja reproduktivnih ćelija, kao i tkiva jajnika, što je ujedno i način očuvanja fertiliteta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike