Da li će Beograd 1. septembra biti bez liste čekanja za upis u vrtiće

U vrtićima u Beogradu ima mesta za 13.955 mališana. Podneto je više od 17.800 molbi za upis. Preliminarne liste su izašle, žalbe su juče zaključene. 

Slavko Gak je rekao za RTS da očekuje da grad Beograd 1. septembra bude bez liste čekanja.

"To je realnost. Ja sam siguran da je Beograd 1. septembra bez liste čekanja", naglasio je Gak.

Kaže da je to moguće i da neće svu decu prihvatiti državni vrtići, već da će na potpuno isti način, kao i ranije, grad Beograd refundirati 80 posto cene za boravak dece u privatnim ustanovama. 

Dodaje i da je od 2015. godine isplaćeno 20 milijardi dinara subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima. 

Novih 25 državnih vrtića 

Naveo je da je podneto preko 4.000 žalbi i da se skoro 40 posto tih žalbi svake godine reši u korist roditelja.

"Mi očekujemo da se i ovaj broj žalbi u većem broju i sada reši u korist roditelja. Grad Beograd ima zakonske mogućnosti da tamo, gde je dolaznost u vrtićima bila manja tokom godine, da se te grupe uz poštovanje normativa uvećaju za 20 odsto", rekao je Gak. 

Najbitnije je, kako je istakao, da grad nastavlja izgradnju 25 državnih vrtića. 

"U Belom polju smo otvorili vrtić ‘Miloja Zakića’, takođe u prethodnom periodu, tehnički prijem za ‘Pčelicu Maju’ u Novogradskoj ulici je završen, objekat na Bežanijskoj kosi će biti spreman 1. septembra, a u narednih deset dana će biti otvoren i objekat na Bulevaru", najavio je Gak.  

Kada roditelji mogu da dobiju odbijenicu

Gak je objasnio da od 6. juna kada su izašle preliminarne liste, roditelji koji ne žele da se žale ili da sačekaju otvaranje nekih drugh državnih vrtića, imaju puno pravo da podnesu zahtev u predškolskim ustanovama za odbijenicu i istog momenta da podnesu zahtev za privatni vrtić.

Naveo je i da roditelji sami biraju privatni vrtić u koji će upisati dete. Subvencija je pomoć roditeljima i novaca se uplaćuje na njihov račun.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike