Čudesni Rtanj novo zaštićeno područje

U Srbiji se o prirodi organizovano i zakonski brine od 1948. godine. Iste godine osnovan je Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti Srbije. 

Poslove zaštite prvih godina rada Zavoda obavljala je ekipa od tri stručnjaka, da bi se vremenom Zavod razvijao kao ustanova, koji je usmeravao svoju aktivnost prema zaštiti područja, a ne samo prema zaštiti prirodnih retkosti. 

Direktor Zavoda Aleksandar Dragišić rekao je za RTS da u Srbiji postoji 461 zaštićeno područje, odnosno 7,61 odsto teritorije, što je, kako kaže, nedovoljno. 

Kako bi se određeno područje proglasilo za zaštićeno neophodno je da sama priroda tog područja bude specifična, da poseduje određene biljne i životinjske vrste koje obitavaju spefično za tu oblast, objasnio je Dragišić.

Povodom 71. rođendana rada, Zavod za zaštitu prirode Srbije proglasiće još tri nova zaštićena područja – Specijalni rezervat prirode "Rtanj" i Spomenici prirode "Tupižnička ledenica" i "Pećinski sistem Samar".

"Rtanj je planina koja zahvata jedno veliko područje, tamo obitava 89 vrsta ptica, 20 vrsta slepih miševa. Specifičan je i po biljnom i životinjskom svetu", istakao je Dragišić.

Značajan segment u radu Zavoda je i uključivanje zaštićenih područja u međunarodne mreže, kao i upis tih područja na listu svetskih prirodnih dobara. 

"Uvek je veoma značajno kada Unesko prihvati neko područje, tj. stavi pod svoju zaštitu, takva reklama prevazilazi nacionalni nivo, to je onda svetski nivo i veoma znači", rekao je direktor Zavoda za zaštitu prirode.

Izrada Crvenih lista i Crvenih knjiga Srbije takođe je značajan segment rada Zavoda za za zaštitu prirode. 

"Prvi smo u regionu po tom pitanju. Sada smo izdali još dva izdanja "Ptice Srbije" i "Prvokrilci", rekao je Dragišić i dodao da Crvene knjige s jedne strane predstavljaju uspeh, a da je s druge strane žalosno što ih izdaju, jer Crvene knjige predstavljaju vrste u izumiranju. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike