Brnabićeva o pretnjama novinarki iz Zrenjanina: Prijaviti da bi nadležni mogli da reaguju

"Te pretnje se prijave i nadležni organi odmah reaguju. Tužilaštvo ima obavezu da reaguje u prvih sedam dana i tako se i radi. Takođe, imam jednom mesečno sastanak sa Radnom grupom za bezbednost i zaštitu novinara, na kojoj pratimo koliko je bilo tih pretnji i kako se po njima postupalo", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da "niko nema transparentniji sistem od Srbije u slučaju pretnji ili napada na novinare".

Molim da prijave te pretnje i onda ćemo dalje postupati, poručila je premijerka.

Na pitanje da prokomentariše to što su kineski radnici u "Linglongu" ometali novinare u radu i blokirali im put, predsednica Vlade je rekla da i to treba da se prijavi da bi država mogla da reaguje, kao i da veruje da je MUP i reagovao tamo gde je trebalo da reaguje.

Na konstataciju novinara da je u tom slučaju bila ugrožena Ustavom zagarantovana sloboda kretanja, Brnabićeva je rekla da ne može da govori o pojedinačnim slučajevima.

"Ja bih tu ostala i pozvala pripadnike MUP i čekala da oni reaguju. Ako nisu (novinari) to uradili – kako onda MUP može da im obezbedi slobodu kretanja", rekla je Brnabićeva.

Redakcija Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) iz Novog Sada objavila je na svom sajtu da njihova novinarka iz Zrenjanina Ivana Gordić dobija pretnje nakon izveštavanja o teškim uslovima života u kojima se nalaze radnici zaposleni na izgradnji kineske fabrike guma "Linglong". 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар