Brnabićeva na otvaranju Zapadnobalkanskog železničkog samita: Cilj povezati Srbiju modernim prugama sa regionom i EU

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je Srbija od 2014. godine u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova uložila više od 600 miliona evra.

Brnabićeva je poželela dobrodošlicu partnerima iz Evropske komisije, Transportne zajednice, kao i predstavnicima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i drugima iz Evropske unije, koji, kako je rekla, pomažu Srbiji na izazovnom i ambicioznom putu ka potpunoj rekonstrukciji i unapređenju železnice.

Podsetila je da je 2021. godina železnice u EU, kao i da je godina železnice i u Srbiji, ali i godina Zelene agende.

"Ova dva cilja idu ruku pod ruku, železnički saobraćaj je pored vodnog najzeleniji vid transporta", naglasila je Brnabićeva.

Dolaskom voza "Connecting Europe Expresstrain" u železničku stanicu Prokop u Beogradu, zvanično je otvoren "Zapadnobalkanski železnički samit 2021" u Beogradu na kojem će govoriti državni, regionalni i evropski zvaničnici, kao i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Voz su dočekali i obišli premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik glavnog direktora za Sektor mobilnosti i saobraćaj u Evropskoj komisiji Maja Bakran Marčić.

Voz "Connecting Europe Expresstrain" je pokrenula EU u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021.

Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар