Brnabić: Borba za zaštitu životne sredine počela 2014.

Metodom vlažnog krečnjaka iz dimnog gasa uklanja se sumpordioksid, a kao rezultat reakcije dobija se gips, tako da će se u ovom postrojenju godišnje proizvoditi 450.000 tona gipsa.

Emisija sumpor-dioksida ne prelazi 200 miligrama po kubnom metru, čime su ispunjeni svi ekološki kriterijumi Evropske Unije.

Premijerka Brnabić naglasila je značaj zaštite životne sredine i podsetila da je upravo aktuelna vlast započela kapitalne investicije u ovoj oblasti.

Najavila da će u narednom periodu nastaviti da predstavlja konkretne rezultate u zaštiti životne sredine koja je počela 2014. godine.

Poručila je da je zaštita životne sredine jedan od tri prioriteta vlade i da to govori o stepenu razvoja Srbije.

Ona je novinarima posle obilaska Bloka B rekla da je imala žarku želju da dođe u Kostolac i da podseti na to gde, kada i ko je počeo borbu za zdraviju životnu sredinu u Srbiji.

"Da se podsetimo da je borba za zaštitu životne sredine u ovoj zemlji počela tek 2014. kada je krenula vlada Aleksandra Vučića. Šest godina kasnije, 2020. godine Srbija dobija vladu koja kao jedna od tri prioriteta stavlja zaštitu životne sredine", rekla je Brnabićeva.

Oni koji, kaže, danas kritikuju vladu ništa nisu uradili od 2002. do 2012. na zaštiti životne sredine, i da su oni izdavali dozvole "Rio Tintu" i prodali sva naša vodoizvorišta.

"Oni su izdavali sve dozvole za projekte protiv kojih danas protestuju, prodali su sva naša vodoizvorišta i pravo na eksploataciju naše pijaće vode dok su bili na vlasti", kaže Brnabićeva.

Navela je da je 2002. prodato prvo naše vodoizvorište, a 2008. i Mivela iz Trstenika kao jedna od najkvalitetnijih pijaćih voda u Srbiji hrvatskom Agrokoru Ivice Todorića za čitavih četiri miliona evra.

"Sva vodoizvorišta su prodata do 2011. za ukupno 60 miliona evra. Prvo rešenje za odobrenje radova Rio Tintu izdato je 2004. i 17 godina je Rio Tinto na Drini. Nismo ga mi doveli", rekla je Brnabićeva.

Navela je da su 2012. vlada Mirka Cvetkovića i tadašnji ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić izdali rešenje za izvođenje radova "Rio Tinta" u Loznici i to na bušotinama velikog prečnika.

"To se dešava 2012. Ti ljudi nama danas spočitavaju te iste projekte", kaže Brnabićeva.

Izgradnja filtera TE Kostolac Blok B počela 2014. godine

Brnabić je napomenula da je izgradnja filtera TE Kostolac Blok B počela 2014. i da je tadašnja vlada Aleksandra Vučića, uprkos poplavama, ekonomskim problemima i neophodnoj potrebi za fiskalnom konsolidacijom ipak donela odluku da uloži 130 miliona dolara u prvi filter za odsumporavanje na jednoj našoj termoelektrani.

Naglasila je da je to jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Srbije i da je od 2014. do danas vlada ulozila ukupno oko 600 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje koja bi osigurala čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana.

"Završili smo ovo postrojenje, ovaj flter za odumporavanje na TE Kostolac Blok B, u toku je izgradnja tih postojenja u Bloku, a i Bloku B u TENT-u", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje počela 1. decembra 2020. na TENT Blok B.

Navela je da je u martu ove godine Skupština usvojila zakon o klimatskim promenama kao prvi sistemski zakon koji se bavi ovom važnom temom.

Najavila je da će u narednim nedeljama obići još neke projekte i videće se šta je sve urađeno u zaštiti životne sredine na najkonkretniji način, a šta je u planu.

Navela je i da će u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti uloženo šest milijardi evra, a da njihova izgradnja počinje u 27 lokalnih samouprava.

Predsednica vlade je TE Kostolac posetila sa ministarkama rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, Zoranom Mihajlović i Irenom Vujović, kao i sa v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар