Borba vojnog zdravstva na dva fronta, sa kojim se izazovima suočava VMA

Od početka epidemije vojno zdravstvo se bori na dva fronta: kovid i nekovid.

Načelnik Vojnomedicinske akademije profesor Miroslav Vukosavljević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je ta ustanova bila dežurna tokom novogodišnje noći koja je protekla relativno mirno.

Obavljena su 194 pregleda u centru hitne pomoći, četiri hitne operacije –  reč je o ubodnim ranama hladnim oružjem, za razliku od prethodnih godina kada su dominirale povrede izazavanenj petardama i drugim pirotehničkim sredstvima.

Prema njegovim rečima, beleži se blagi skok u hitnoj pomoći osoba sa pozitivnim nalazom već sledećeg dana.

Pacijenti su došli sa blagim stomačnim tegobama, sa gušoboljom, ali je urađen pi-si-ar i otkriveno da su kovid pozitivni, rekao je Vukisavljnjvić.

Govoreći o kovid sistemu, Vukosavljević ukazuje da nisu mogli da se izvuku iz kovid režima zbog nepoštovanja epidemioloških mera, i zbog neprimene vakcinacije u većem obimu i bolnica na Karaburmi je radila bez prestanka. U njoj je smešteno 67 bolesnika, 8 je na intenzivnoj nezi, a jedan pacijent je intubiran.

"Imamo slobodnih mesta, prateći šta se dešava u svetu, novi soj ne bi trebalo da daje veći broj hospitalizacije", kaže profesor Vukosavljević.

Pada broj hospitalizovanih u odnsu na pre mesec dana, dodaje doktor.

Ko je tražio pomoć

Doktor napominje da VMA nije prestajala da radi, svaki dan i sat. "Bilo je blago zatišje, početkom 2020. godine oko 135.000 bolesnika je hospitalizovano, 2021. vratismo se na broj bez obzira na kovid na preko 200.000 hospitalizovanih, u centru hitne pomoći zabeležn je skok broja pacijenata sa 2019. 50 pa na 70, pa 80.000 prošle godine", podvukao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, Klinika za urgentu medicinu imala je skok broja pacijenata preko 2.200 hospiotalizovanih, 1.550 stent intervencija svake godine.

"Imamo povećan broj pacijenata sa infarktima u svim delovima, u oftalmohirurškoj prakasi dijagniostivao sam pacijente mlađih i srednjih godina sa trombozama", kaže on.

"Ako se desi da se primeti gubitak vida makar bio kratkotrajan pravac kod oftalmologa jer jedino tada, u okviru zlatnog sata, možemo da pomognemo", upozorio je Vukosavljević.

Beleži se povećanje broja pacijenata sa infratkotima.

"Najviše su tražili pomoć onkološki bolesnici, moramo zajednički da radimo.
Mnogo je bilo urgencija da se dođe na hitne hirirške intevencije, abodominalne, od karcinoma pankreasa, do karcionoma pluća, larinksa", ističe Vukosavljević.

Prvi koraci u 2022. godini

Podseća da je Nemačka banka za razvoj potpisala sporazum za bespovratni kredit sa Vladom Srbije, odnosno sa Ministarstvom energetike koje je nosilac posla.

"Energetska kriza se i nama desila. Štednja energije – zgrada koja troši tri do četiri puta više energije nije mogla da egzistira. Uvideli smo to i 2017. smo krenuli, sada je u toku izbor glavnog konsultanta, izrada projektne dokumentacije i izbor izvođača radova. Ako bude kako valja, u decembru bi mogla da počne rekonstrukcija zgrade VMA", kaže Vukosavljević.

Personalizovana medicina

"Bavili smo se najnovijim stvarima, kada je personalizovana terapija u pitanju. Imamo deo opereme, a deo nabaljamo i u narendim nedeljama i mesecima informisaćemo potrncijalne pacijente o svemu, uzuimanje krvnih ćelija, obrada na odgovarajući način i ponovno vraćanje i njihova borba protiv onkološkijh bolesnika", rekao je Vukosavljević.

Zapošljavanje na VMA

Vukosavljević kaže da je na to posebno ponosan kao načelnik kuće.

"Zahvaljujući razumevanju ministra odbrane i resornog minuistra, u posldnjih par godina zaposleno je više od 1.000 medicinskih i nemedicinskih radnika na neodređeno vreme.

"U ovoj godini, 10. januara najavljujem prvih stototinak prijema na VMA", zaključio je dr Vukosavljnjvić.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике