Bliži se mala matura i upis u srednje škole, u petak prijemni za specijalizovane škole

Prolećni raspust je završen, bliži se kraj školske godine i mala matura. U narednim danima je mnogo obaveza pred đacima.

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, rekao je za RTS da u petak, 13. maja, počinju prijemni ispiti za sve učenike koji planiraju da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama i umetničkim školama.

"Sledeća dva vikenda su veoma bitna za učenike koji žele da upišu ova ove škole. Potrebno je da dobro urade prijemno, svaki uloženi rad daće neki rezultat što će biti izmereno bodovima i nekim znanjem kasnije", rekao je Blagojević.

Naveo je da je skoro 7.000 prijavljenih na 5.000 mesta.

Prema njegovim rečima, u izboru srednje škole i ono što može učenika usmeriti na pravu stranu, jeste neki afinitet, razgovor sa roditeljima, kao i profesionalna orijentacija koja se radi u uškolama. 

"Veoma je važan razgovor sa porodicom gde se zajednički donose odluke", rekao je Blagojević.

Najveće interesovanje, navodi Blagojević, jeste za gimanzije i tu je najveće pritisak u  Beogradu.

Najveći broj učenika konkuriše za bilingovana odeljenja u Desetoj gimnaziji i Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sad, ističe Blagojević i dodaje da je tu 5 učenika na jedno mesto za prijemni ispit.

Na konstataciju da sve više učenika uzima privatne časove, Blagojević kaže da su ti časovi i u jednom treunutku postali trend i kod roditelja i kod učenika.

"Imamo na RTS-u pripremnu nastavu, postoje zbirke zadatka prethodnih testova, imamo  iskustvo prethdnih generacija koliko je potrebno bodova, imamo ceo sistem koji funkcioniše i koji pruža dovoljnu dobru podršku za izbor i za upis željene škole", kaže Blagojević.

"Ali, uvek imamo i ličnu motivaciju koja je presudna u ovakvim situacija, gde učenik mora da vidi koliko mu je potreno bodova za upis i da zna koji nivo znanja treba da dostigne", rekao je Blagojević.

Završni ispit za učenike osmog razreda održaće se od 27. do 29. juna.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike