Berači trljaju ruke, gljivama pogoduju kiše

"Našli smo još jedan vrganj, njega ćemo ostaviti da poraste, pa neka ga i neko drugi nađe", kaže Danica Stamenić iz Bajne Bašte.

Tako rade pasionirani "gljivolovci". A vrganju, lisičarkama, crnim trubama, bukovačama i šampinjonima, raduju se sve brojniji berači.

Cena otkupa je, zbog povećane ponude, i vlažnosti ploda, nešto niža – oko 200 do 600 za vrganj i 70-100 dinara po kilogramu za lisičarku. Ali, u toj zaradi, gotovo da nema nikakvih troškova.

"One imaju neku ekonomsku vrednost, ljudi ih predaju otkupnim stanicama, a uglavnom za ličnu upotrebu beru ove neke manje popularne, kao što su sunčanice, reduša, jarčić", smatra Aleksandar Đurić iz NP "Tara".

"Ima ih puno, ali uvek moramo da budemo oprezni kad god ih beremo, jer možemo lako, ako smo laici, i ne obrazujemo se u tom segmentu, da pogrešimo", objašnjava Danica.

Zabluda je da gljive rastu odmah posle kiše – zapravo im je za nicanje potrebno od četiri do dvadesetak dana.

Ove godine, sezona pečuraka je počela ranije, ali, da je godina dobra, potvrđuje i impozantni primerak puhare sa Tare, težak šest kilograma.

"Srbija zaista mnogo dobije izvozom ove robe. Ova roba je doista tražena, moja firma otkupi oko 300 tona svežih roba, preradi u sušene robe, 80 odsto suvih roba ja izvezem, a 20 odsto plasiram domaćoj firmi koja izvozi za Italiju i Francusku", kaže otkupljivač Dane Vasić.

Sakupljanje ovog "šumskog mesa" ipak je posao samo za one koji su potpuno sigurni u to šta beru – jer je, recimo, od tridesetak poznatih, jestivo tek pet-šest vrsta vrganja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike