Beograđani piju kvalitetnu i čistu vodu

Ako smo u nešto bili sigurni da je ispravno i bezbedno, onda je to, u većini gradova u Srbiji, voda za piće, takozvana česmovača. U aprilu su maksimalne dozvoljene količine amonijaka, bora, natrijuma i hlorida povećane i mnogi sada proveravaju svaku čašu vode.

Za prethodni Pravilnik o higijenskoj ispravnosti iz 1998. godine u Ministarstvu zdravlja i institutu "Batut" kažu da je zastareo i da je Svetska zdravstvena organizacija bitno promenila definiciju šta je to bezbedna voda.  

Glavni argument da se pavilnik promeni jeste da smo bili prestrogi i da SZO daje nove parametre za bezbednu vodu.

Specijalista higijene iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Ana Mršulja kaže da će voda u beogradskom vodovodu ostati istog kvaliteta, a da će kontrola i dalje biti rigorozna i višestepena.

Prema njenim rečima, promenjeno je šest parametara – amonijak, bor, natrijum i hloridi oksidabilnost i provodljivost vode.  

Ističe da te promene neće uticati, niti štetiti kavalitetu vode i da će ona biti i higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna za piće. 

"Mi ništa nećemo menjati u tehnološkom procesu, tehnološki proces ostaje isti da bi imali isti kkvalitet kao što smo imali u prethodnom periodu", kaže Mršulja.

Objasnila je da se voda u beogradskom vodovodu kontroliše u više nivoa.

Prvi stepen kontrole vode, kako kaže, dešava se na pogonskim laboratorijama kojih je pet i koje 24 sata vrše monitoring. Tu se prate fizičko-hemijski i biološki parametri.

"Drugi stepen kontrole je u službi sanitarne kontrole i tu pogone radimo svakodnevno, rezervoare jednom nedeljno i slavine potrošača dva puta mesečno i trudimo se da to budu ustanove od javnog značaja", navela je Mršulja.

Prema njenim rečima, treći stepen kontrole obavlja Zavod za javno zdravlje, tako da ta višestepena kontrola garantuje bezbednost vode koju piju Beograđani.

"Voda sa česme je bezbedna za piće u zemljama zapadne Evrope. Nama su reperi Budimpešta i Beč gde je voda sa česme visokog kvaliteta", istakla je Ana Mršulja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike