Beograd, Pančevo i Debeljača dobili nove spomenike kulture

Najstarije od tri zdanja, nedavno proglašena spomenicima kulture, jeste Reformatska crkva u Debeljači iz 1838. godine. Rađena po projektu ruskog arhitekte, najveće je takvo zdanje na teritoriji bivše Jugoslavije, sa tornjem visokim 76 metara.

Zidovi su tipično bele boje, bez ukrasa, freski i ikona. Još rade i orgulje stare skoro vek i po.

"Redovno imamo i bogosluženja i raznih aktivnosti u okviru crkve. Na primer, sledeće nedelje će biti dnevni kamp za decu, za osnovce", ispričala je Marija Besedeš, sveštenik Reformatske crkve.

Evangelička crkva u Pančevu iz 1906. jedan je od simbola grada i biser neogotičke arhitekture. To je bio hram Nemaca protestanata, a od kraja prošlog veka ne održavaju se službe, jer nema ni vernika.

"To je jedini objekat sa tim karakterističnim neogotičkim krovovima u gradu. Iako je manjih dimenzija, značajna je. Radili su je budimpeštanski arhitekti", navela je Dragana Ružić iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Ideja je da se crkva koristi kao prostor za kulturna dešavanja.

"U ovoj crkvi se održavaju koncerti, takmičenja, međunarodni skupovi, izložbe. Naša je želja da crkva postane jedno muzičko stecište", istakao je Boris Matijević, sekretar Crkvenog odbora.

Dom štampe u Beogradu, podignut sredinom 20. veka prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića, smatra se njegovim najznačajnijim delom.

U vreme nastanka doneo je novine u gradnji poslovnih objekata. Dao je konačan oblik Trgu republike i starom gradskom jezgru u posleratnom periodu.

"To je naravno važno i za turističku ponudu Beograda, a i za vlasnike zgrade, koji će dobiti table, a posetioci će moći da saznaju o istoriji te zgrade", kazao je Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

Status spomenika kulture omogućiće lakši pristup finansijskim sredstvima preko raznih projekata i omogućiti da se ova zdanja rekonstruišu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike