Begović: Sa londonskim Impirijal koledžom sarađujemo na razvoju BIO4 kampusa

Kako bi razmenili znanje i iskustvo sa britanskim stručnjacima, naša delegacija, predvođena ministarkom nauke Jelenom Begović, otputovala je za Veliku Britaniju.

Naša delegacija imaće više od 10 sastanaka sa ministrom nauke Velike Britanije, naučnicima kompanije "Astra Zeneka", naučnicima i lekarima iz Kembridža, Imperijal koledža London.

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija navodi za RTS da su u Britaniju došli da vide kako izgleda jedan uspešan naučni ekosistem.

"I da vidimo da li možemo neka njihova iskustva i njihove savete da prenesemo na projekt BIO4 kampus ali i šire na organizaciju nauke u Srbiji", navodi Begovićeva.

Ukazuje da su juče u našoj ambasadi imali sastanak sa naucnicima kompanije "Astra Zeneka", i da će se sastati sa naučnicima i lekarima iz Kembridža, Imperijal koledža London. 

Upitana da li je u planu neka saradnja odgovara da je napravljen prvi korak, a to je, kako kaže, otvaranje bilateralnih projekata sa Velikom Britanijom.

"Mislim da je to prvi dobar korak da se naši naučnici iz Srbije spoje sa naučnicima iz vodećih centara u Velikoj Britaniji i da onda rade na razvoju zajedničkih projekata u nekoj bliskoj budućnosti. Takođe, sa londonskim Impirijal koledžom već sada sarađujemo na razvoju

BIO4 kampusa, a to je jedan projekat koji treba potpuno da promeni nauku u Srbiji, makar jedan deo nauke koji je vezan za biomedicinu i biotehnologiju", ukazuje Begovićeva.

Ukazuje da BIO4 kampus predstavlja želju da se na jednom mestu skoncentrišu znanje ideje i infrastruktura, a Srbija postavi na svetsku mapu kada su istraživanja i razvoj u pitanju.

"Iz mog ugla kao naučnika ja mislim da je to budućnost, da je obezbeđena budućnost Srbiji, da se nađe na jednoj globalnoj mapi zemalja koje kroz ulaganje u nauku ustvari razvijaju svoju ekonomiju. To je ekonomija znanja u kojoj pametni, inovativni, hrabri i obrazovani ljudi kreiraju budućnost čitavog društva i to jeste ideja sa BIO4 kampusom da na neki način malo promenimo način razmišljanja i funkcionisanja nauke u Srbiji", ukazuje Begovićeva.

Ističe da je nauka ključna za razvoj jednog društva, pogotovo u vremenu u kome se danas nalazimo.

"Nauka je odlična, ima potencijal i sada joj fali jedan dobar ekosisitem, jedno dobro okruženje da zaista napravi veliki korak napred i da pokaže zašto je nauka bitna i ključna za razvoj jednog društva, pogotovo u vremenu u kome se danas nalazimo, i verovatno u još mnogo izazovnijim vremenima koja su ispred nas", ukazuje Begovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike